ARlearn

ARlearn

ARLearn is een omgeving waarin leraren mobiele inhoud kunnen maken voor leerlingen. In deze omgeving kunnen ze inhoud koppelen aan een locatie of een tijdstip. Je kan hiermee de werkelijkheid versterken met ict (augmented reality) en/of mobiele serious games gebruiken. Met de ARLearn-auteursomgeving kan content gemaakt worden die met de ARLearn-app voor Android (en binnenkort ook iPhone) afgespeeld kan worden.
De tool is open source en kan bovendien ook gratis gebruikt worden. Met ARLearn kan je op een locatie veldwerk ondersteunen, bijvoorbeeld het verzamelen van data (foto’s, video ’s, metingen, audio en tekst). De tool wordt ook vaak gebruikt om een mobiel script te implementeren (leren op basis van een scenario). Zo gebruikt UNHCR ARLearn bijvoorbeeld om het verloop van een gijzeling te simuleren.

Voorbeeld gebruik

De Open Universiteit experimenteerde bij de studie Cultuurwetenschappen met de ARLearn-applicatie. Studenten bestuderen met behulp van smartphones en de toepassing ARLearn beeldende kunst in hun originele omgeving. Al lopend door een historische stad luisteren zij naar vragen en opdrachten en beantwoorden deze ter plekke. De applicatie zorgt voor een intensivering van de ervaring in de fysieke omgeving.

Praktische tip

Het kan helpen eerst te beginnen met wat testspelletjes. Eerst een beetje spelen met de mogelijkheden. Je kan in het systeem ook regelen wanneer bepaalde opdrachten opkomen. ‘Als je… hebt gedaan en de QR-code hebt gescand, dan …’ ‘Als de foto is gemaakt, dan…’ Zo kan je een route of een volgorde aanbrengen. Wanneer je een ARLearn-game maakt, kun je de leerlingen het beste iets laten ‘doen’. Probeer geschreven tekst tot een minimum te beperken en verzin doe-opdrachten, zoals:

  •  Ga naar de vlag op de speelplaats, scan de QR-code en kijk wat er gebeurt.
  •  Loop naar het standbeeld van Suske en Wiske, maak een foto en beschrijf de technieken die gebruikt werden om dit werk te realiseren.

Bijzonderheden

Het Welten-instituut past ARLearn toe in verschillende projecten en doet onderzoek naar deze toepassing. Publicaties vind je via http://portal.ou.nl/web/arlearn/publications.

← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →