Socrative

Socrative

Waarvoor gebruik je deze tool

Je gebruikt Socrative  voor het maken van quizzen, toetsen, testen, peilingen of lesevaluatieopdrachten. Je kunt op allerlei devices samen met je leerlingen allerlei vragen en stellingen klassikaal behandelen en bespreken.

Een voorbeeld van het gebruik

De leerlingen gaan met hun eigen device naar www.socrative.com, klikken op student login en voeren daar het nummer van je digitale klaslokaal in. Dit nummer krijg je wanneer je als docent een account aanmaakt. Dit digitale lokaal is voor elke activiteit hetzelfde, omdat deze gekoppeld is aan het docentenaccount.

De vragen verschijnen op het device van de leerling. De tussenstand bij een quiz of test is te zien op het scherm van het docentenaccount en deze kun je natuurlijk zichtbaar maken op het smartboard. Bij de quiz, die op socrative spacerace wordt genoemd, kunnen de leerlingen hun raketje bij het geven van goede antwoorden vooruit zien gaan. Dit kan motiverend werken.

Praktische tips

  • Je kunt meerkeuzevragen, open vragen en ja/nee vragen ( zelfs door elkaar) gebruiken bij het maken van de quiz of test.
  • Er zijn tijdens de quiz of test verschillende opties die je kunt toepassen.
  • Het is mogelijk om leerlingen op hun eigen tempo de vragen te laten beantwoorden, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf steeds de nieuwe vraag aan te klikken.
  • Na de vragen kun je de goede antwoorden in beeld laten verschijnen, maar je kunt dit ook weglaten, als je dit bijvoorbeeld later pas wil bespreken.

Bijzonderheden

  • Als de quiz of de test afgelopen is, kun je aangeven dat je alle resultaten in een bestand wilt downloaden of dat dit naar je mail gestuurd wordt. De resultaten van de hele klas zijn dan zichtbaar. De goede antwoorden zijn groen gekleurd en de foute antwoorden rood. Dit geeft snel een totaaloverzicht over de stof die door de meeste leerlingen wel en niet beheerst worden.
  • De resultaten zijn ook apart per leerling zichtbaar. Zo kan een leerling precies zijn welke vragen hij fout heeft, wat het goede antwoord had moeten zijn en welke theorie hij nog niet helemaal beheerst.
  • Als docent kun je ook per vraag de antwoorden zien. Je krijgt dan een beeld hoeveel leerlingen bepaalde antwoorden hebben gegeven.
  • De laatste bijzonderheid is dat je zelfs leerlingen thuis de test kan laten maken, als jij ook thuis bent. Wanneer je een tijdstip afspreekt waarop de leerlingen inloggen en jij de quiz openzet, kunnen ze zelfstandig aan de slag. Handig als huiswerkopdracht.
← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →