Beeld en Geluid archiefbronnen

Beeld en Geluid archiefbronnen

Op deze websites is allerlei videomateriaal op thema te vinden.

Waarvoor gebruik je deze bron

Deze bronnen zijn te gebruiken bij de vakgebieden geschiedenis, aardrijkskunde, beeldende vorming, maatschappijleer / wereldoriëntatie, biologie. Je gebruikt ze om presentaties te maken, onderzoek te doen, beeldanalyse te doen en je te verdiepen in mediawijsheid onderwerpen.

Een voorbeeld van het gebruik

Verrijk je onderwijs met het audiovisueel materiaal op TELEBLIK: de gratis onderwijsportal van Beeld en Geluid en Kennisnet. Hier vind je materiaal dat speciaal geselecteerd en geschikt gemaakt is voor verschillende kennisniveaus. Met Teleblik kun je fragmenten van te voren ‘knippen’ en klaarzetten voor je les. Je leerlingen kunnen Teleblik ook gebruiken bij het maken van een spreekbeurt, werkstuk of presentatie.

Praktische tip

Informeer bij je schoolleiding of je school geregistreerd is bij Teleblik.
Kijk hier voor meer informatie.

Bijzonderheden

De archieven van Beeld en Geluid bevatten veel bijzondere radio- en televisieprogramma’s. Deze vormen een schat aan informatie en mogelijkheden voor hergebruik voor het onderwijs. Beeld en Geluid doet er alles aan om deze bronnen voor het onderwijs beschikbaar te maken. Dat lukt deels via internet. Behalve archief is Beeld en Geluid ook een museum, al te bezoeken vanaf E 5,50
per leerling. In het museum is een schat aan beeldmateriaal te bekijken. Maar leerlingen ontdekken de werking van de media vooral door te doen! Ze krijgen een kijkje achter de schermen, presenteren en analyseren zelf het nieuws, maken een animatiefilm, ontmoeten media-professionals en staan op het podium als een ster. Het thema mediawijsheid komt in alle activiteiten aan bod en de activiteiten sluiten aan bij de kerndoelen van het onderwijs. Let op nieuwe programmering via: www.beeldengeluid.nl/onderwijs. Beeld en Geluid is tenslotte ook het nationaal clubhuis voor het programma mediawijsheid in Nederland.

mediawijzernetHoe is de bron inzetbaar bij Mediawijsheid (verzorgd door Mediawijzer.net)

De audiovisuele archieven van Beeld en Geluid bevatten zeer krachtige leerbronnen. Bewegend beeld is bij uitstek geschikt om tijdsbeelden en processen te visualiseren. Ook is dit materiaal essentieel om beeldvorming en stereotypering te nuanceren en in perspectief te plaatsen. Hiermee wordt mediawijsheid sterk bevorderd. Ten slotte is bewegend beeld uiterst krachtig als storyteller. De leraar kan korte fragmenten klassikaal inzetten of leerlingen hiernaar verwijzen. Leerlingen kunnen presentaties maken met behulp van eigen selecties uit fragmenten.

 

← verder zoeken ga naar deze bron →