Digibord op School

Digibord op School

Digibord op School is een startpagina voor het digitale schoolbord met verwijzingen naar internetbronnen en naar door leerkrachten gemaakte lessen, zoals PowerPoints, Flipcharts, Notebooks en BTX-bestanden. De site biedt lessen aan voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Digibord op School gebruik je om materiaal te vinden voor digibordlessen. Op de voorpagina van Digibord op School vind je een aantal vaste rubrieken:

  • Actueel – rubrieken die op dit moment in de belangstelling staan.
  • Meest geklikt – de meest bezochte websites en leerobjecten over de laatste 14 dagen.
  • Nieuws en tips – verwijzingen naar  berichten op OnderwijsNieuwsDienst.
  • Handig – handige tools voor het digitale schoolbord, op termijn gevuld met eigen tools.

Geef een voorbeeld van het gebruik van de bron

Aan de linkerkant van de website vind je de verschillende schoolvakken. Klik je op een vakgebied, dan krijg je alle subonderwerpen rondom dat vak te zien. Ook kun je zoeken op Rubrieken of op Onderwerpen. Heb je gevonden wat je zocht, dan word je doorgelinkt naar de website met het materiaal.

Zoek je dus lesmateriaal voor het vak Aardrijkskunde, dan klik je links in de lijst op ‘Aardrijkskunde’. Vervolgens kies je je doelgroep, bijvoorbeeld PO 1-4, en eventueel het soort lesmateriaal dat je zoekt. De lessen staan dan op onderwerp gerangschikt.

Praktische tip

Digibord op School is rijk gevuld met honderden internetbronnen en leerobjecten. Het gebruik van filters is dan ook cruciaal op deze website. Er kan worden gefilterd op doelgroep (leerkracht PO groep 1/4, leerkracht PO groep 5/8, leeerkracht groep 1/8, docent VO) en op soort leerobject (PowerPoint, Flipchart, BTX en Notebook). Ook een combinatie van filters is mogelijk. Je kunt dus bijvoorbeeld zoeken op PowerPoints voor groep 1/4.

Regelmatig verschijnen er nieuwe leerobjecten op Digibord op School. Wil je dit volgen, klik dan op het RSS icoontje, bovenaan de website. De URL van de RSS feed kun je toevoegen aan een RSS reader, bijvoorbeeld FeedReader. Je kunt deze reader gratis downloaden.

Bijzonderheden

De eerste versie van Digibord op School, een initiatief van Sipke Kloosterman van POLS Netwerk, verscheen in 2005. In september 2009 werd de site geheel vernieuwd.

De leerobjecten die je vindt op Digibord op School kun je gebruiken onder de voorwaarden van Creative Commons. In het kort komt het er op neer dat je de objecten mag kopiëren, re-mixen en verspreiden, zolang je maar de naam van de maker toevoegt aan het leerobject en de objecten niet gebruikt voor commercieel gebruik. Zo is het niet gestaan de objecten op een website te plaatsen waar je alleen tegen betaling kunt inloggen om de objecten te downloaden.

Leerkrachten die hun zelf gemaakte lessen willen delen, kunnen via een account deze leerobjecten uploaden naar Digibord op School. Dit kan via info@polsnetwerk.nl. Als jouw leerobject wordt gedownload wordt dat aan de gebruiker duidelijk gemaakt door de vermelding van jouw naam en als je dat op prijs stelt een link naar jouw website.

← verder zoeken ga naar deze bron →