EduApp

EduApp

Eduapp is een webportal voor het vinden, delen en ontdekken van apps voor educatieve doeleinden. Veel scholen hebben al tablets of overwegen de aanschaf om deze in de klas in te zetten. Maar hoe zit het met de didactische inzet van tablets in de klas? Kijk je alleen naar de methode of ga je ook echt aan de slag met apps? En als je aan de slag gaat met apps, welke dan en hoe zet je deze didactisch in? Op al deze vragen geeft Eduapp een antwoord. Apps kunnen goed helpen bij de ontwikkeling van kinderen. Er zijn heel veel apps met inhoudelijke informatie, maar het is ook eenvoudig om met behulp van apps je eigen creaties (bijvoorbeeld film en video) te maken en hiervan te leren. Voor bijna ieder onderwerp is wel een app te vinden.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Veel scholen hebben al tablets of overwegen de aanschaf hiervan. Hoe zit het met de didactische inzet van tablets in de klas? Kijk je alleen naar de methode of ga je ook aan de slag met apps? Eduapp is een overzichtelijke online en sociaal platform voor leerkrachten, docenten, ouders en opvoeders die op zoek zijn naar de mogelijkheden van educatieve apps en inzet ervan op school en thuis. Er kan op iedere pagina gebruik gemaakt worden van de zoekbalk, de bezoeker komt dan in de uitgebreide zoekfunctie. Zoek hier op besturingssysteem, soort app, prijs, sector, niveau, vak en als PRO-user ook op leergebied. Ten slotte staan er ook altijd vergelijkbare apps aangegeven en lijsten waarin de app is opgenomen. Zo navigeer je snel en gemakkelijk tussen vele relevante en nuttige apps. Voor het bekijken van lesideeën heb je wel een (gratis) account nodig waarvoor je even kort moet registreren.

Voorbeeld van het gebruik van deze bron

Je wilt bijvoorbeeld in je rekenonderwijs het automatiseren aantrekkelijker maken voor kinderen met behulp van tablets in de klas. Als je zoekt op ‘automatiseren’ krijg je gelijk een aantal apps over dit onderwerp te zien. Als je ze aanklikt staat er een korte beschrijving en toont de website gelijk doorverwijzingen naar uitgewerkte lesideeën. Verder kan je reacties van medegebruikers lezen, staat er gelijk aangegeven op welke systemen de app beschikbaar is en of het bijvoorbeeld betaald of gratis verkrijgbaar is. Mocht een lesidee of reactie je aanspreken kan je de gebruiker aanklikken en zijn/haar profiel bekijken. Daar zie je wat deze gebruiker nog meer allemaal heeft bijgedragen aan de site en soms nog wat aanvullende persoonlijke informatie.

Praktische tips

Op Eduapp kun je niet alleen apps (Apple iOS, Android en Windows 8) vinden, maar ook beschrijven hoe deze ingezet kunnen worden in de vorm van lesideeën. Op dit sociale platform werk je niet alleen. Volg interessante personen (bijvoorbeeld binnen je vakgebied of sector) en wissel samen kennis uit. Zo kan je zelf natuurlijk ook bijdragen aan deze community!

Hoe is de bron inzetbaar bij Mediawijsheid (verzorgd door Mediawijzer.net)

mediawijzernetEduapp is een platform waar leraren inspiratie op kunnen doen rondom de didactische inzet van apps. Op ieder vlak zijn er apps te vinden en het platform kan dus goed gebruikt worden door de leraar om zich te oriënteren binnen mediaomgevingen. Daarnaast kan iedere leraar zelf lesideeën ontwerpen en aan het platform toevoegen.

Specifiek rondom het thema mediawijsheid heeft Eduapp ‘Mediawijzer met apps!’ ontwikkeld. Dit is een doorlopende leerlijn mediawijsheid waarbij aan iedere competentie een lesidee verbonden is voor verschillende leeftijden (basis- en voortgezet onderwijs): blog.eduapp.nl/mediawijzer-met-apps. Aan de hand van deze lesideeën kan aan alle competenties gewerkt worden. Kleuters zetten hun eerste mediawijze stapjes met behulp van apps die geschikt zijn voor hun leeftijdscategorie en leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs leren hoe ze hun eigen doelen met behulp van apps kunnen realiseren. De lesideeën beschrijven de stappen die doorlopen kunnen worden en aan welke competenties gewerkt wordt bij het uitvoeren van het lesidee. Bij ieder lesidee wordt een tip voor thuis meegegeven zodat er ook in de thuissituatie aan de competenties gewerkt kan worden.

 

← verder zoeken ga naar deze bron →