Encyclopedoe

Encyclopedoe

De Encyclopedoe is een site waar allerlei makkelijke en leuke proefjes voor kinderen te vinden zijn, van camouflage tot schimmel en van noorderlicht tot geheimschrift. De proefjes zijn gerangschikt op alfabet en onderwerp. De Encyclopedoe heeft nu 18599 links naar proefjes en andere activiteiten op het gebied van wetenschap en techniek verzameld, onderverdeeld in 571 onderwerpen. De linkjes zijn allemaal gezocht, beoordeeld, ingevoerd en voorzien van een omschrijving door Jan van den Berg. De site is een initiatief van de Stichting Ontdekplek Haarlem.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Om lesstof tot leven te laten komen. Om leerlingen het geleerde te laten ervaren en uitvoeren. Om de les leuker te maken. Ik heb het zelf gebruikt voor proefjes over luchtdruk, maar er staan natuurlijk nog veel meer soorten proefjes op.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Kinderen zitten vol met vragen. Met behulp van de Encyclopedoe kunnen zij zelf antwoord vinden op sommige van deze vragen. Bijvoorbeeld: op welke kant valt een boterham met pindakaas? Hoe werkt zwaartekracht? En waarom zit er gist in brood?
De proefjes kunnen uitgevoerd worden in de les, maar ook thuis. Je kunt een proefje voordoen, maar het leukste is natuurlijk om het de leerlingen zelf te laten ervaren.

Praktische tip

Zorg dat je van tevoren zoekt op een bepaalde term, anders is er geen beginnen aan. Het zijn zoveel soorten proefjes!
Bovenaan de pagina staan de letters van het alfabet. Vervolgens vind je aan de linkerkant de onderwerpen. Elk onderwerp is verdeeld in drie blokken: inleidend (blauw), activiteiten (rood) en aanvullend (oranje). Per blok vind je de linkjes naar de proefjes, met een korte beschrijving erbij. Ook is vermeld in welke taal het proefje beschreven wordt en naar welk soort document het linkje verwijst (Word, video, PDF, website).

Bijzonderheden

De Encyclopedoe heeft ook een YouTube-kanaal, waar je allerlei voorbeelden van proefjes kunt bekijken. Dit kanaal is te vinden via de site of via YouTube – Leerlijntechniek. Ook kun je de Encyclopedoe vinden op Facebook. Zo verschijnt er regelmatig een leuk proefje op je tijdlijn.

 

← verder zoeken ga naar deze bron →
direct naar deze bron →