Entoen.nu

Entoen.nu

Deze site laat de gehele canon van Nederland zien. Op de tijdlijn vind je de belangrijkste momenten en personen uit de geschiedenis. Deze afbeeldingen kun je aanklikken, waardoor je meer informatie krijgt over deze gebeurtenis of persoon. Deze teksten kunnen aangepast worden voor leerlingen: groep 5-6, groep 7-8 en voortgezet onderwijs. Bij iedere persoon of gebeurtenis vind je onder een balk met foto’s en filmpjes een reeks links naar meer informatie over het onderwerp, zoals andere websites, boeken, filmpjes, uitjes en uitleg over hoe de gebeurtenis of persoon effect heeft gehad op regionale plaatsen. Onder de knop Voor docenten vind je zogenaamde vensterplaten, zoekplaten met verborgen informatie over het onderwerp dat je bekijkt, en bijpassende afleveringen van het Klokhuis.  Ook de regionale en plaatselijke canons zijn via entoen.nu te vinden.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Leerkrachten kunnen de bron gebruiken om achtergrondinformatie, filmpjes en afbeeldingen te vinden voor in hun lessen, maar natuurlijk kan de site ook zelf ingezet worden in de les. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld zelf informatie zoeken over bepaalde onderwerpen. Ook de tijdlijn is erg handig voor het overzicht.

Via de functie MijnCanon kunnen leerlingen (klassikaal, individueel of in groepjes) zelf hun eigen canon samenstellen.

Een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Je kunt informatie en werkvormen vinden over elk onderwerp dat aan bod komt in de geschiedenislessen. Geef je bijvoorbeeld een les over Christiaan Huygens, dan kun je niet alleen het verhaal van Huygens lezen, maar ook de de bijbehorende Vensterles doen en de aflevering van het Klokhuis over Huygens kijken. De leerlingen kunnen zelf op onderzoek uitgaan, door op de vele links bij het verhaal van Huygens te klikken en zien bovendien welke plaats hij in de geschiedenis innam, en in welke tijd hij leefde.

Praktische tip

Stel de juiste doelgroep in, voordat je de site gaat of laat gebruiken. Het taalgebruik en de hoeveelheid tekst worden aangepast aan de doelgroep!

Bijzonderheden

Op de kalender onderaan de startpagina zie je welke bijzondere historische gebeurtenis er in het verleden op de dag van vandaag plaatsvond.
Er is ook een Entoen.nu-app, die je kunt downloaden voor iOS en Android.
In de webwinkel vind je onder meer Posters of Vensterkaarten met de canon van Nederland. Leuk om in de klas te hangen!

 

← verder zoeken ga naar deze bron →
direct naar deze bron →