eTwinning

eTwinning

eTwinning is een online community voor scholen in Europa. Het vormt een platform voor alle medewerkers van de scholen, dus voor docenten, maar ook directie, bibliothecarissen en onderwijsondersteunend personeel. Via het platform kan iedereen communiceren, samenwerken, projecten ontwikkelen en deze delen.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Het eTwinning-programma is ontwikkeld om samenwerking tussen scholen in Europa te bevorderen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van ict. Door het leveren van steun, hulpmiddelen en diensten kunnen scholen langere of kortere partnerschappen aangaan. Docenten kunnen met collega’s uit andere landen projecten opzetten, ideeën uitwisselen en samenwerken met behulp van het platform.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

eTwinning bestaat uit drie delen: de openbare portaalsite, de desktop en de TwinSpace. Met de hulpmiddelen op de openbare portaalsite kun je jouw school aanmelden bij eTwinning. Ook vind je er allerlei voorbeelden van en informatie over eTwinning. Op de desktop kun je in contact komen met collega’s in andere landen en samen projecten bedenken, opstarten en monitoren. In de TwinSpace kun je letterlijk samenwerken met leerlingen en collega’s van andere scholen, in gezamenlijke werk- of chatruimtes.

Wil je bijvoorbeeld een lessenreeks geven over Europa, wat is er dan leuker dan dit samen met docenten en leerlingen van een school uit een ander Europees land te doen?

Praktische tip

eTwinning is er ook om docenten elkaar te laten ondersteunen. Kijk dus voordat je begint eerst eens wat voor projecten er al allemaal ontwikkeld zijn. Misschien vind je iets dat ook bij jou past!

Bijzonderheden

Het eTwinning-portaal is het belangrijkste trefpunt en de hoofdwerkruimte voor het programma. Het eTwinning-portaal is er in 28 talen en heeft nu meer dan 230.277 individuele leden en ruim 5462 samenwerkingsprojecten van scholen uit heel Europa.

eTwinning is in 2005 gelanceerd als het belangrijkste onderdeel van het eLeren-programma van de Europese Commissie en het is sinds 2014 stevig geïntegreerd in Erasmus+, het Europese programma voor onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport.

 

 

← verder zoeken ga naar deze bron →