Jeugdbieb

Jeugdbieb

Jeugdbieb is een website met speciaal voor kinderen geselecteerde links naar informatieve websites, filmpjes en apps. Weetjes en feitjes die gebruikt kunnen worden bij het maken van spreekbeurten, werkstukken of presentaties, maar die natuurlijk ook hartstikke leuk zijn om gewoon te bekijken. Bij elke link wordt een korte beschrijving gegeven.
Jeugdbieb verwijst o.a. naar vragen van Willem Wever, naar filmpjes van Schooltv-beeldbank en afleveringen van het Klokhuis.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Je kunt Jeugdbieb gebruiken om informatie of filmpjes te zoeken bij het voorbereiden van je lessen, maar leuker is het natuurlijk om leerlingen zelf op zoek te laten gaan in Jeugdbieb. De site is veilig voor kinderen.
De websites, filmpjes en apps in Jeugdbieb zijn beoordeeld door jeugdbibliothecarissen. Wanneer zij surfen binnen Jeugdbieb worden zij niet geconfronteerd met sites met ongewenste inhoud, vervelende en enge plaatjes of teksten (racisme, discriminatie, porno, geweld, pesten, veel reclame).

Geef een voorbeeld van het gebruik van de bron

Stel, je wil een les geven over de schilder Jeroen Bosch. Zoek met behulp van de rode zoekbalk naar informatie over deze schilder en geef vervolgens aan voor welke doelgroep je materiaal zoekt. Je vindt vanzelf filmpjes en handige sites.

Je kunt Jeugdbieb ook gebruiken om inspiratie op te doen: zoek op thema (Nieuws, Dieren, Natuur) of kijk in de kalender welke bijzondere dagen (Kinderboekenweek, Warme Truien-dag) er op de agenda staan en gebruik deze als kapstok voor leuke onderwerpen.

Jeugdbieb is, zoals eerder gezegd, vooral heel geschikt om kinderen zelf te laten zoeken naar weetjes en feitjes.

Praktische tip

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar een onderwerp te zoeken in Jeugdbieb.

  • door het intypen van een zoekwoord
  • snuffelen in de rubrieken
  • via A-Z
  • via Siso-nummer

Bijzonderheden

Regelmatig verwijst Jeugdbieb naar titels van boeken, dvd’s of andere materialen over het onderwerp. Deze materialen kunnen kinderen lenen in de meeste bibliotheken in Nederland of in hun schoolbibliotheek.

Het  pakket schoolWise doorzoekt automatisch de gegevens van Jeugdbieb.

← verder zoeken ga naar deze bron →
direct naar deze bron →