De eerste zoekmachine ter wereld die rekening houdt met het leesniveau van de gebruiker, speciaal voor kinderen van 6-15.
Kinderen en jongeren (6-15 jr) zijn massaal online. Surfen, spelletjes spelen of video’s bekijken gaat meestal uitstekend. Maar als een kind echt iets wil weten voor een spreekbeurt, werkstuk of uit interesse, dan komt het vaak in de problemen. Veel kinderen zoeken naar informatie met Google of andere zoekmachines. Deze zoekmachines weten niet wie de zoekvraag stelt en geven resultaten die te moeilijk zijn of irrelevant. Typ maar eens citroen in. Dan krijg je vooral Citroëngarages en -verkopers te zien.
Jouw Zoekmachine houdt rekening met het leesniveau van de gebruiker. Zo kunnen kinderen zoeken in hun eigen taal, op hun eigen niveau. Of het nu gaat om een parachute, de mens, een spaarlamp of … de werking van een zoekmachine.
De zoekmachine toont relevante informatie voor de leeftijd zes tot vijftien jaar en op zes niveau’s. Daarvoor zijn de teksten van geschikte websites geclassificeerd op begrijpelijkheid. Elke tekst krijgt een label, bijvoorbeeld “geschikt voor groep 7 & 8”. Op die manier krijgt elke gebruiker alleen geschikte informatie te zien.
Jouw Zoekmachine is geen Google voor kinderen. Google doorzoekt het hele internet, Jouwzoekmachine.nl zoekt voornamelijk op websites voor kinderen en jongeren.
Jouwzoekmachine.nl is handig voor school, als hulp bij het maken van een werkstuk of spreekbeurt. Ook kunnen kinderen natuurlijk gewoon iets opzoeken voor hun plezier.
Bij alle gevonden informatie staat een aantal gekleurde bolletjes. Een bolletje zegt iets over de moeilijkheid van de informatie. De website kent zes stappen, van makkelijk naar moeilijk, met zes bijbehorende kleuren. Je kunt zelf aangeven of je een makkelijke of moeilijke tekst wil lezen.
Soms kan Jouw Zoekmachine geen informatie vinden die precies bij de leeftijd van het kind past. Aan de bolletjes kun je dan zien voor welk niveau de zoekresultaten eigenlijk bedoeld zijn.
Jouw Zoekmachine breidt steeds verder uit met informatieve websites voor kinderen en jongeren. Gebruikers kunnen geschikte sites aanmelden, om ervoor te zorgen dat ook daarin wordt gezocht bij een zoekopdracht. Ook kunnen kinderen aangeven welke informatie ze missen. Bepaalde websites en pagina’s worden sowieso niet opgenomen: