Lereniseenmakkie

Lereniseenmakkie

Lereniseenmakkie.nl is een website voor kinderen en jongeren van 7  tot ongeveer 15 jaar. Op een speelse  manier worden leerlingen ondersteund en gestimuleerd in het Leren Leren.  De rubrieken Stampwerk, Maakwerk en Spiegelwerk staan vol met opdrachten, testjes en spelletjes. Hierdoor  ervaren leerlingen hoe leuk leren kan zijn. Voor het plannen van huiswerk kunnen ze een online planner gebruiken. Ook kunnen leerlingen persoonlijke leervragen stellen aan Brilster, de mascotte van Lereniseenmakkie. De vragen worden via email beantwoord.

Naast de website zijn er aanvullende materialen voor gebruik in de klas. Voor het basisonderwijs en de brugklas is er het Lereniseenmakkie Werkboek, boordevol Leren Leren activiteiten, uitgewerkte lesplannen en werkbladen, inclusief handleiding. Voor het voortgezet onderwijs is er een handleiding voor mentoren en huiswerkbegeleiders.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Lereniseenmakkie kan ingezet worden om leerlingen bewust te maken van handige strategieën bij het leren. Ook leren ze over de werking van de hersenen en hoe hier gebruik van te maken tijdens het leren.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Als leerlingen voor een bepaald vak veel uit hun hoofd moeten leren, zoals woordjes of feitenrijtjes, kunnen ze op Lereniseenmakkie te weten komen hoe het geheugen werkt. Ze leren over het korte- en lange termijngeheugen en hoe ze, met behulp van geheugentechnieken, woorden of rijtjes kunnen onthouden.

Andere situaties zijn bijvoorbeeld: topografie leren, werkstuk maken, huiswerk plannen, jezelf overhoren, talenrepetitie voorbereiden, leren mindmappen, enzovoort.

Kosten voor het gebruik van de bron

De website is gratis beschikbaar. Aanvullend materiaal is aan te schaffen via de webshop HERA

Praktische tip

Laat leerlingen als ze iets nieuws geleerd hebben via Lereniseenmakkie een stappenplan hiervan tekenen en schrijven. In hun schrift of op een briefkaart. Op Lereniseenmakkie heet dit een K>Weet>Al>Prent. Deze K>Weet>Al>Prent kunnen ze bij de volgende leeractiviteiten als geheugensteuntje gebruiken.

Bijzonderheden

Lereniseenmakkie is sinds 2006 in de lucht en ontvangt 15.000 unieke bezoekers per maand.

← verder zoeken ga naar deze bron →