LesKompas

LesKompas

LesKompas is een webportal met online materialen, die overzichtelijk op onderwerp of thema gesorteerd zijn bij alle groepen. Ieder vak heeft daarbij zijn eigen tabblad. Bij taal en de zaakvakken kunnen de materialen ook gekoppeld zijn aan de lessen van je eigen methoden, maar je kunt ook thematisch en zonder methoden werken. De materialen zijn voor het digibord (vooral filmpjes, afbeeldingen en instructietools), voor gebruik op pc’s en tablets (websites en oefeningen), maar er zitten ook printmaterialen bij (zoals verwerkingsmateriaal en bouw- of kleurplaten).

Waarvoor gebruik je deze bron?

Voor elke les waarbij je het digibord of de pc (of tablet) kunt gebruiken, vind je op LesKompas geschikte materialen. Dat kunnen filmpjes en afbeeldingen zijn bij een zaakvakles, digibordtools bij een instructieles van rekenen of taal, printmaterialen voor huiswerk of extra oefening, maar ook oefeningen of websites voor individuele verwerking of herhaling op de pc of tablet.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Voor een geschiedenisles klik je op het tabblad geschiedenis en je kiest bij het huidige thema de juiste les (als je een methode gebruikt is LesKompas daar al op ingesteld). Je kiest 1 (of meer) filmpje(s) om aan de klas te laten zien. Vaak staan er ook toepasselijke afbeeldingen of websites die tijdens de les getoond kunnen worden. Na de les kunnen kinderen de overige filmpjes bekijken. Ook kun je een zoekvraag stellen (en in het LesKompas scherm typen), waarbij de kinderen het antwoord moeten zoeken in de websites en/of filmpjes. Dit kunnen ze evt. ook thuis doen.

Bij een rekenles gebruik je een instructietool voor op het digibord, laat je na de les kinderen op de pc enkele interactieve oefeningen doen en print je werkbladen uit, die je als huiswerk meegeeft.

Kosten voor het gebruik van de bron

125/190/260/320/415 euro per jaar (afhankelijk van leerlingaantal).

Praktische tip

Er kan ook thuis gewerkt worden met LesKompas. Daarvoor kan de leerkracht opdrachten in het scherm typen. Tevens kunnen bepaalde thema’s/lessen afgeschermd (“op slot” gezet) worden.

Bijzonderheden

Bij thema’s en onderwerpen waar minder of geen materialen gevonden zijn, ontwikkelt LesKompas zelf digibordtools, quizzen, oefeningen en werkbladen. Ook worden bij sommige digibordtools uitlegfilmpjes (mini-cursusjes) gemaakt, die het gebruik verduidelijken.

← verder zoeken ga naar deze bron →