Microsoft Educator Network

Microsoft Educator Network

Waarschijnlijk ken je Microsoft van het besturingssysteem Windows of van Officeprogramma’s zoals PowerPoint, Excel en Word. Microsoft biedt echter nog veel meer handige software en tools die vaak gratis of tegen een gereduceerde prijs in het onderwijs te gebruiken zijn. Microsoft heeft een wereldwijd netwerk opgezet voor leerkrachten en docenten die ict willen inzetten binnen het onderwijs; het Microsoft Educator Network, voorheen het Partners in Learning Network. Binnen deze internationale community worden tips, leeractiviteiten, tutorials en meer uitgewisseld.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Uitgangspunt van de meeste discussies, links en good practices is natuurlijk het aanbod van Microsoft. Ben je op zoek naar nieuwe tools zoals het ‘Kodu Game Lab’, ‘Bing voor het onderwijs of ‘Kinect’ dan vind je hier snel praktijkvoorbeelden en ervaringen van collega leerkrachten. Op de site staat een overzicht van de tools die Microsoft gratis beschikbaar stelt voor het onderwijs. Deze tools staan onder het tabblad ‘resources’ of ‘hulpmiddelen’ wanneer je de Nederlandse vertaling hebt ingeschakeld. Daarnaast zijn op de site nieuwe mogelijkheden van vertrouwde programma’s zoals bijvoorbeeld PowerPoint of Excel te vinden. Inspirerende praktijkvoorbeelden van collega’s van over de hele wereld kunnen je tot andere, nieuwe inzichten brengen. Ben je op zoek naar specifieke voorbeelden? Plaats dan je persoonlijke oproep en maak gebruik van de reacties van collega’s. Op het netwerk vind je ook online trainingen ofwel webinars. Op deze manier kun je op je eigen locatie en in je eigen tempo werken aan je professionalisering.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Een praktisch voorbeeld is het programma OneNote. Op iedere computer waar het Microsoft Office pakket is geïnstalleerd staat ook het programma OneNote. Toch is deze handige tool relatief onbekend binnen het onderwijs. Op het Microsoft Educator Netwerk wordt ook een Nederlandstalig onderwerp rondom praktijkvoorbeelden van OneNote gegeven. In deze case vind je 11 praktijkvoorbeelden voor het gebruik van OneNote voor bijvoorbeeld het samenstellen van een portfolio, als digibordsoftware, als hulpmiddel voor dyslectische leerlingen en als tool voor klassenmanagement. Je vindt de 11 praktijkvoorbeelden hier.

Praktische tips

Om in te kunnen loggen op het Microsoft Educator Network heb je een Microsoft account nodig. Dit heb je al wanneer je bijvoorbeeld een live- of hotmailaccount hebt. Vul je profiel in zodat je gevonden kunt worden door collega’s en zodat duidelijk wordt waar jouw expertise ligt. De omgeving staat standaard ingesteld op de Engelse taal. Je kunt echter alles laten vertalen in het Nederlands. Omdat dit automatisch gebeurt heb je wel te maken met zinnen die soms niet helemaal lekker lopen. Microsoft biedt diverse programma’s aan voor leerkrachten wereldwijd. Zo is er het jaarlijkse Global Forum waar innovatieve leerkrachten van over de hele wereld elkaar ontmoeten en hun projecten presenteren en ervaringen uitwisselen. Een unieke kans om te netwerken met collega’s in andere landen. Daarnaast is het kopje ‘professionele ontwikkeling’ interessant. Door het volgen van een webinar krijg je bijvoorbeeld al snel een beeld van de mogelijkheden van het werken met Windows 8 devices in het onderwijs.

← verder zoeken ga naar deze bron →