Nieuws in de Klas

Nieuws in de Klas

Nieuws in de Klas is een website die leerkrachten helpt om nieuwsmedia op verschillende manieren in te zetten in het lesprogramma. Leerkrachten kunnen zich aanmelden om gebruik te maken van verschillende materialen en diensten, zoals bezorgdiensten voor docenten, nieuwsmediaportal, nieuwstoetsen, medianieuws en toegang tot online archieven.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Nieuws in de Klas gebruik je om nieuwsmedia in te zetten als lesinstrument voor taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap. Er worden verschillende leermaterialen en verwerkingsmaterialen aangeboden.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Rond de tijd van de verkiezingen, is het leuk om alles rondom de verkiezingen, partijen en ministers te volgen. Je kunt als leerkracht bij ‘Nieuws in de Klas’ twee weken gratis verschillende dag- en weekbladen laten bezorgen. Met behulp van die kranten kun je je samen met de kinderen oriënteren op de standpunten van de partijen, kun je discussies houden in de klas en kun je de kinderen een eigen mening laten vormen.Vervolgens kun je met de verwerkingsmaterialen de kinderen een eigen krant laten ontwerpen over bijvoorbeeld de politiek.

Kosten voor het gebruik van de bron

Diensten worden zoveel mogelijk kosteloos aangeboden. Handleidingen en verwerkingsmaterialen zijn gratis te downloaden.

Praktische tip

Nieuws in de klas heeft ook verschillende verwerkingsmaterialen beschreven, deze kun je downloaden in de handleiding. Voorbeelden zijn: leespaspoort, maak je eigen kinderkrant (Basisonderwijs), zelf een krant maken (voortgezet onderwijs)

Bijzonderheden

In de handleiding wordt precies uitgelegd welke domeinen per vakgebied aan bod kunnen komen. Ook vind je daar duidelijke voorbeelden.

Als je een account hebt, dan heb je ook toegang tot de nieuwsmediaportal. Vele webpagina’s van de nieuwsmedia zijn vrij toegankelijk.

Nieuws in de Klas maakt een uitzondering voor leerkrachten en leerlingen(PO). Zij bieden namelijk de mogelijkheid om de online nieuwsarchieven gratis, 2 weken, te raadplegen.

 

← verder zoeken ga naar deze bron →
direct naar deze bron →