Portalengroep/PO

Portalengroep/PO

De Portalengroep is een verzamelnaam voor verschillende zogenaamde portalensites: pagina’s met een overzicht van allerlei handige sites, gebundeld per onderwerp, doelgroep of werkwijze. De Portalengroep heeft een aantal portalensites speciaal ingericht voor het primair onderwijs. Zo zijn er het Kleuterportaal, het Schoolbordportaal, het Leermiddelenportaal, het Tabletportaal en het Schooltvportaal.

Waarvoor gebruik je deze bronnen?

Je gebruikt de portalensites om educatieve websites en apps te vinden rondom een bepaald onderwerp, thema of werkwijze.

In het Kleuterportaal wordt lesmateriaal voor de onderbouw van het primair onderwijs samengebracht: van lespakketten tot lesbrieven, liedjes en filmpjes. Je vindt de leermiddelen ingedeeld in de meest gangbare vakgebieden en thema’s.

In het Schoolbordportaal en het Leermiddelenportaal vind je lesmateriaal en educatieve apps voor onder- en bovenbouw van het primair onderwijs. Alle content op de portalensites is bovendien gratis!

Het Schooltvportaal is een portaal waar educatief beeldmateriaal voor het primair onderwijs wordt verzameld.  Al dit beeldmateriaal is gratis en direct inzetbaar in de klas. De database met beeldmateriaal wordt aangevuld met content van SchoolTV, YouTube en andere beeldbronnen. Vooral de pagina met “de laatste uitzending van” wordt veel gebruikt: hier vind je namelijk snel en eenvoudig de laatste uitzending van je gewenste schooltv-serie. Ook vind je in het Schooltvportaal beeldmateriaal dat bij verschillende vakken past, zoals beelden bij de verschillende tijdvakken van geschiedenis.

Het Tabletportaal biedt leerkrachten een overzicht van educatieve apps. De (overwegend Nederlandstalige) apps zijn onderverdeeld in de meest gebruikte vakgebieden en gemetadateerd.  Er kan gemakkelijk en gratis worden gezocht op type tablet (bijvoorbeeld iPad), gratis of betaalde apps, vakgebied (bijvoorbeeld  rekenen) en deelgebied (zoals tafelsommen). Voor de leerkrachten van groep 1 en 2 is er het Kleutertabletportaal, waar apps te vinden zijn op het gebied van motoriek, aanvankelijk lezen en prentenboeken.

Geef een voorbeeld van het gebruik van de bronnen

Elke portalensite besteedt aandacht aan actuele thema’s, zoals de Kinderboekenweek of bepaalde feestdagen. In elk portaal kun je zo eenvoudig lesmateriaal, spelletjes, apps en filmpjes vinden rondom een thema dat in je les aan de orde komt.

Praktische tip

De portalensites maken gebruik van een een handig filtersysteem, waardoor je snel kunt vinden wat je zoekt.

Bijzonderheden

Binnen de portalensites zijn ook veel handige digibordtools te vinden, zoals een groepjesmaker, een namenkiezer en een TimeTimer. Ook kan er gebruik worden gemaakt van het online schoolbord, met verschillende soorten liniering en de tools: stoplicht, timer en klok.  Wanneer je gebruik maakt van Gynzy of Prowise, kan aan de rechterzijde een vinkje worden geplaatst; al deze tools worden dan ook opgenomen in de verzamelingen. De database van de leermiddelen wordt bovendien continu aangevuld met content van SchoolTV, Digibord op School, Digischool, Op Maat en Klascement.

Deze bron is beschreven door Susan Spekschoor, Etienne Oosterhoff en Wim Bielderman van de Portalengroep.

← verder zoeken ga naar deze bron →