Ralfilezen

Ralfilezen

RALFI is een leesprogramma voor kinderen die het lezen grotendeels beheersen maar langdurig te traag blijven lezen. Denk aan minder dan twee AVI-niveaus per jaar. RALFI is gericht op het verhogen van het leesniveau en vloeiend lezen. Er wordt gewerkt met teksten die aansluiten bij de leeftijd van de kinderen.

Ralfilezen.nl is een particulier initiatief (gestart in 2008) om gebruikers van de gelijknamige leesmethode te voorzien van gratis bruikbare teksten. Ralfiteksten moeten namelijk aan een aantal eisen voldoen. De teksten dienen in eerste instantie informatief te zijn (niet verhalend). Daarbij wordt er uitgegaan van om en nabij de 300 woorden. De teksten op deze site zijn niet op AVI gerangschikt, maar op onderwerp. Hierbij wordt het zoeken op interesse in plaats van zoeken op niveau ondersteund. Als er volgens R.A.L.F.I. gelezen wordt, kan een kind een verhaal lezen dat maar liefst 3 niveaus ‘boven zijn/haar niveau’ is. Ralfilezen.nl ziet als doel om leerkrachten te helpen met de zoektocht naar goede teksten.

Voorbeeld van het gebruik van deze bron

Kinderen die langdurig veel te traag lezen maar de spellende leeshandeling beheersen, komen in aanmerking voor RALFI lezen. Hierbij leest een groepje kinderen samen met de leerkracht 4 tot 5 keer in de week een relatief moeilijke tekst. De teksten sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen en het niveau mag tot drie niveaus boven het beheersniveau liggen.

Praktische tips

Meer informatie over deze leesmethode vind je op deze pagina.

Er zijn inmiddels meer dan 300 teksten beschikbaar, aangeleverd door gebruikers. Je kunt ook zelf teksten toevoegen aan de website, die dan weer door anderen gebruikt kunnen worden.

← verder zoeken ga naar deze bron →
direct naar deze bron →