RekenWeb

RekenWeb

RekenWeb is een website met gratis rekenspelletjes, bedoeld voor groep 1 t/m 8 van de basisschool en de eerste drie klassen van het voorgezet onderwijs. Rekenweb is een project van het Freudenthal instituut (onderzoeksinstituut van de Universiteit Utrecht, faculteit Bètawetenschappen).

Waarvoor gebruik je deze bron?

RekenWeb heeft als doel het ondersteunen van reken-wiskundeonderwijs met online software (mini-games), lesideeën en werkbladen. Ook vind je er tools die je kunt gebruiken op het digitale schoolbord, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een instructie.

De games op RekenWeb kunnen ook gebruikt worden als extra leer- en oefenmateriaal voor de betere rekenaars in jouw klas. Alle games/rekenspellen worden online gespeeld.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Een voorbeeld van een rekengame die je op RekenWeb kunt spelen, is Bouwen met blokken.

Je kunt met dit spel allerlei bouwwerken bouwen met blokjes (kubusjes). Je kunt het gemaakte bouwwerk draaien en van alle kanten bekijken. Kortom: een digitale bouwdoos voor ruimtelijk inzicht. Ook handig om met het digitale schoolbord uit te leggen dat 1 dm2 = 100 cm2 of 1 dm3 = 1000 cm3. Zie de afbeelding hieronder.

Bouwen_met_blokken

Praktische tip

Door de grote hoeveelheid spelletjes maakt de site een rommelige, onoverzichtelijke indruk.  Het is daarom raadzaam om de site voor gebruik in de klas zorgvuldig te bekijken. Het is verstandig de URL van de spellen die je wilt gebruiken te bewaren bij de favorieten in je browser of bijvoorbeeld op een Yurls.

Bijzonderheden

De ‘RekenWeb’-spelletjes zijn onderverdeeld in categorieën:

– Lesmaterialen RekenWeb: computerspellen, werkbladen en lessen voor rekenen

– Digibord tools: Op deze pagina zijn tools en lessen voor het digibord bij elkaar gebracht.

– Flash: RekenWeb games – spellen van de blog rekenweb.blogspot.com

– HTML 5: RekenWeb voor tablet computerspellen voor tablet (basisonderwijs)

– Rekengames voor de iPad: Games voor de iPad

– Spelhoek

– Wetenschap en technologie

– FIsme collecties (lesmateriaal po-vo-mbo-ho).

Veel spellen maken gebruik van Java. Java moet dus op de computer zijn geïnstalleerd. Een korte handleiding van RekenWeb vind je op de hier.

← verder zoeken ga naar deze bron →
direct naar deze bron →