Ruimtevaart in de Klas

Ruimtevaart in de Klas

Ruimtevaart in de Klas is een website van Esero NL, de Nederlandse afdeling van het European Space Education Resource Office. Je vindt er onder meer lespakketten en docententrainingen. De lespakketten op de site zijn ingedeeld per leeftijdsgroep, bijvoorbeeld groep 5-6 of klas 1-2. De lessen variëren van zonsverduistering tot magnetisme en van een reis door de ruimte tot ruimtevoedsel.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Deze bron kun je gebruiken voor complete lessen over sterrenkunde en ruimtevaart voor kinderen van verschillende leeftijden. Natuurlijk kun je er ook inspiratie op doen of informatie opzoeken. Met deze bron kun je kinderen op allerlei manieren kennis laten maken met het heelal en de ruimtevaart. De lespakketten bestaan uit groepsopdrachten, proefjes, klassengesprekken, individuele opdrachten…

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Voor de onderbouw is er bijvoorbeeld het lespakket ‘Dag en nacht op de aarde’. Als het nacht is, lig je lekker te slapen. Maar er zijn dieren die dan juist wakker zijn. In het donker van de nacht moeten die dieren wel extra goede ogen hebben. Hoe zijn dieren aangepast aan hun nachtleven? Als we in Nederland slapen, zijn de mensen in Australië juist wakker. Dat is raar? Met een dag- en nachtschijf kun je het heel goed uitleggen.

Voor de bovenbouw is er het lespakket ‘Afstanden in het zonnestelsel’. De planeten draaien rond de zon. De afstanden tussen de planeten zijn heel groot. Als je bijvoorbeeld van de aarde naar Mars wil reizen, ben je al meer dan 250 dagen onderweg. Hoe ver weg zijn de andere planeten? En hoe lang duurt een jaar op andere planeten? De leerlingen rekenen met grote getallen, werken met verhoudingsgetallen en maken een levend zonnestelsel. Op die manier ervaren ze de enorme afstanden, op schaal in beeld gebracht.

Kosten voor het gebruik van de bron

Een deel van de lespakketten is gratis te verkrijgen. Voor andere lessen wordt een bedrag tussen de 1 euro en 10 euro in rekening gebracht.

Praktische tip

De lespakketten van Ruimtevaart in de Klas zijn verzameld in lessenseries. Als je vanaf de beginpagina op het kopje Lespakketten klikt, kom je bij een verzamelpagina. Daar vind je de lespakketten geordend op bijvoorbeeld Actualiteit en Ruimtevaart. Onder die noemers vind je de lessenseries; zo kun je een aantal lespakketten goed aan elkaar koppelen.

Bijzonderheden

Op de website kun je je ook aanmelden voor een docententraining. Esero NL biedt gratis trainingsmogelijkheden, die je als docent helpen om door middel van het thema ruimtevaart aan de slag te gaan met wetenschap en techniek in de klas. Bij de training wordt uitgegaan van de methodiek van het onderzoekend en ontwerpend leren.

 

← verder zoeken ga naar deze bron →