SchoolTV

SchoolTV

Schooltv maakt multimediale producties en begeleidend materiaal voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Via de site kan je zoeken in verschillende databanken zoals Schooltv-beeldbank, Schooltv-gemist, Teleblik en Eigenwijzer.

De Schooltv-beeldbank bevat meer dan 3500 educatieve clips. U kunt deze gratis bekijken en gebruiken in de klas tijdens uw lessen. De filmpjes zijn gemakkelijk te vinden door te zoeken op onderwerp, onderwijsniveau of vakgebied. Bovendien kunnen de leerlingen snel en eenvoudig een link naar een beeldbankclip op hun website of digitale presentatie maken. Via Schooltv-gemist kan je alle uitgezonden tv programma’s nog eens terugkijken. Eigenwijzer is de digitale wegwijzer voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Hier vinden zij handige informatie, quizzen en filmpjes. Ook alle Schooltv-programma’s voor het VO kunnen er worden teruggekeken. Omdat een deel van de stof op internet staat kunnen leerlingen zelfstandig aan het werk; van het zoeken naar informatie tot het verwerken en communiceren erover. Teleblik is een educatieve bronnenbank waarin duizenden uren film- en televisiemateriaal uit de archieven van o.a. de publieke omroepen via internet toegankelijk worden gemaakt voor het onderwijs. Teleblik is in 2007 bekroond met de Prix Italia en in 2008 met de Comenius-medaille.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Deze website is goed in te zetten om lessen te verrijken met aantrekkelijk video materiaal. Natuurlijk kunnen leerlingen ook zelf op zoek naar informatie met betrekking tot hun interesse of onderwerp bij verdiepingsopdrachten of projectmatig werk. Dit maakt het een uitstekende website om op een auditief-visuele manier informatie te vergaren. De website bevat ook al het materiaal van het Schooltv weekjournaal en educatieve tv-series over bijvoorbeeld geschiedenis en aardrijkskundige thema’s. De multimediale producties van Schooltv zijn dus bij uitstek geschikt om kinderen visueel te ‘triggeren’ voor een nieuw thema of project. De video’s zijn aantrekkelijk vormgegeven en geven een duidelijk beeld van het betreffende onderwerp, een goede aanzet om vervolgens eens dieper met de leerlingen op in te gaan!

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Je start bijvoorbeeld met het thema evolutie. Zodra je dit trefwoord invult en drukt op zoek krijg je gelijk allerlei passende resultaten. Zo zijn er veel filmpjes te bekijken over onder andere Darwin, genetica en alles wat ermee te maken heeft. Verder kan je daar oefenexamens, opdrachten  en quizzen vinden en ook nog wat resultaten uit de andere databanken zoals een interview met een paleontoloog.

Praktische tip

Schooltv kiest voor een multimediale aanpak. Alle tv-programma’s gaan vergezeld van begeleidend materiaal. Afhankelijk van het project bestaat dat uit een handleiding voor docenten en leerlingenboekjes, cd’s, spelmateriaal en websites met aanvullende informatie. Steeds meer Schooltv-series zijn op dvd verkrijgbaar. In de webwinkel vindt u het begeleidend materiaal bij de programma’s van NTR: Schooltv, NTR: Jeugd en NTR: Educatie. Zo zijn er in de webwinkel abonnementen, digibordpakketten, (werk)boeken en handleidingen verkrijgbaar.

Bijzonderheden

Schooltv.nl is getest en kindveilig bevonden. De site draagt het OK!-keurmerk. Stichting De Kinderconsument deelt dit landelijke OK!-keurmerk uit aan kindveilige websites en chatboxen. Uitsluitend websites die door ouders en kinderen als kindveilig beschouwd worden, komen in aanmerking voor dit keurmerk.

 

← verder zoeken ga naar deze bron →