Smaaklessen

Smaaklessen

Kinderen van groep 1 t/m 8 verkennen met Smaaklessen het dagelijkse eten met al hun zintuigen. De beleving van het voedsel staat hierbij centraal. Kinderen krijgen door Smaaklessen kennis over eten en ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Voor de groepen 1 en 2 zijn negen lessen uitgewerkt, voor de overige groepen zijn dit er vijf. Elke les duurt 45 tot 60 minuten. Bij elke Smaakles hoort één van de opdrachten uit de digibordmodule, een digitale omgeving met leuke extra’s zoals filmpjes, spelletjes, illustraties of een quiz. In het online inspiratieboek, te vinden op de site, zijn aanvullende lesideeën te vinden.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Wil je als school/leerkracht aandacht geven aan gezonder eten en leven, dan is het lesmateriaal van Smaaklessen aan te bevelen. Het lesmateriaal biedt de lessen op een interactieve manier aan, waardoor de kinderen veel actiever aan de slag gaan met de lesstof.

Geef een voorbeeld van het gebruik van de bron

Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt? Smaakt een biologische appel anders dan een gewone? Waarom is een volkorenboterham gezonder dan een witte? En wie durft rode appelmoes te proeven? Dit zijn allemaal vragen die naar voren komen in het lesmateriaal van Smaaklessen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en zullen vanzelf met dit soort vragen komen. Smaaklessen zorgt ervoor dat zij antwoord krijgen op deze vragen door middel van ervaringsgericht leren.

Kosten voor het gebruik van de bron

Lesmateriaal is op de site van Smaaklessen gratis te downloaden, hiervoor moet wel een aantal gegevens worden achtergelaten. Daarnaast is het mogelijk een lesmap te kopen voor €75,- . In de lesmap zitten docentenhandleidingen voor groep 1 t/m 8. Verder is het mogelijk leskisten te lenen, met alle benodigdheden. Deze zijn op te halen bij ophaalpunten verspreid door Nederland.

Praktische tip

Wanneer je niet alle benodigdheden voor een les in huis hebt, biedt Smaaklessen de mogelijkheid een leskist te lenen. Dit is handig, want zo hoef je als leerkracht niet zelf alle spullen bij elkaar te sprokkelen.

Bijzonderheden

Smaaklessen is gebaseerd op een idee van tv-kok Pierre Wind.

Je kunt via de site van Smaaklessen ook een echte kok uitnodigen in de klas. Dat maakt het proeven nog specialer!

← verder zoeken ga naar deze bron →
direct naar deze bron →