Squla

Squla

Squla is een online oefenprogramma voor basisschool- en brugklasleerlingen waarin leren en spelen hand in hand gaan. Squla staat voor ‘leuk leren’. De site bevat lesstof van alle vakken, gebaseerd op de kerndoelen. De leerlingen maken zich de kennis die door Squla wordt aangeboden eigen door middel van quizzen, games (individueel/ samen) en instructiefilmpjes. Ze worden op een positieve wijze gestimuleerd en gemotiveerd om te leren. Squla sluit aan bij de belevingswereld van leerlingen, want ze werken met games, kunnen punten en munten verdienen en strijden tegen elkaar om scores te verbeteren. Een leerzaam, maar vooral leuk oefenprogramma.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Leerkrachten kunnen deze bron inzetten om leerlingen op een speelse manier extra te laten oefenen met bepaalde stof of om juist hun kennis uit te breiden. Je kunt Squla bijvoorbeeld inzetten tijdens het zelfstandig werken en/of tijdens de computertijd.

Geef een voorbeeld van het gebruik van de bron

Eenmaal aangemeld kunnen de leerlingen aan de slag met een vak naar keuze. Er zijn quizzen, games, spelletjes -tegen elkaar of zelfs tegen andere klassen in Nederland- en instructiefilmpjes. Leerlingen selecteren één van de vier categorieën en kiezen vervolgens het desbetreffende vak. Daarna kunnen ze bij het vak kiezen voor een bepaald onderwerp en level. Hierna is the game on! De leerlingen beantwoorden acht à vijftien vragen en krijgen directe feedback op het gegeven antwoord. Wanneer alle vragen beantwoord zijn, geeft het programma je behaalde punten en munten. Hierdoor gaan er andere levels en spellen open.

Praktische tip

‘Squla in de klas’ is gratis voor scholen. Elke school kan zich gratis aanmelden door middel van het BRIN-nummer. Squla is dan niet te gebruiken na schooltijd. Wil je wel na schooltijd aan de slag met Squla, dan moet je een abonnement nemen. De kosten hiervan variëren van 7 tot 13 euro per maand.

Differentiëren is mogelijk door leerlingen te laten oefenen in een groep hoger of lager dan de groep waar ze daadwerkelijk in zitten.

Bijzonderheden

Squla is ontwikkeld door onderwijsspecialisten en online game-experts. Ze zorgen ervoor dat de vragen aansluiten bij de gangbare methodes in het onderwijs. Squla bevat ook quizzen waarin Cito- (oefen)vragen zijn verwerkt. Squla heeft namelijk een officieel samenwerkingsverband met Cito.

Elk jaar organiseert Squla de ‘Leuk Leren Week‘. Een week lang strijden klassen uit heel Nederland tegen elkaar met Squla-quizzen en spellen. Deelname hieraan is gratis en vrijblijvend.

 

← verder zoeken ga naar deze bron →