Werkvormen.info

Werkvormen.info

Werkvormen.info is een database vol met werkvormen, 258 maar liefst, voor allerlei verschillende toepassingen. De site is gemaakt door acteursbureau Kapok, maar de werkvormen zijn heel goed te gebruiken in de klas. De werkvormen zijn voornamelijk gericht op groepsdynamiek en sociale ontwikkeling en zijn dus niet gebonden aan een vak.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Je gebruikt de site werkvormen.info om een geschikte werkvorm te vinden voor een bepaalde les in een bepaalde groep. Je kunt de werkvormen bijvoorbeeld filteren op groepsgrootte, categorie, thema of tijd. De werkvormen zijn voornamelijk geschikt voor het basisonderwijs, hoewel ze ook heel goed van pas kunnen komen in bijvoorbeeld een mentorles. Of natuurlijk tijdens de drama- of theaterlessen! Ook vind je op de site een aantal goede werkvormen die gericht zijn op (zelf)evaluatie.

Geef een voorbeeld van het gebruik van de bron

Een leuk voorbeeld is de werkvorm ‘Laten we de Nederlandse Bank beroven!’ De groep zit in een kring en de leraar begint met dit idee: we gaan de bank beroven. De uitdaging is om telkens ‘ja, goed idee’ te zeggen, en vervolgens iets toe te voegen aan het plan. In deze werkvorm leren kinderen hun fantasie te gebruiken en hun eigen denklijn los te laten. Je bent af als je ‘nee’ zegt… De werkvorm kan goed gebruikt worden als ijsbreker of energizer.

Praktische tip

Vind je de filter te lastig, dan kun je ook gewoon de ABC-knop gebruiken. Je krijgt dan een lijst te zien met alle werkvormen op alfabetische volgorde.

Bijzonderheden

Er is een toolbox beschikbaar, een boek waarin de werkvormen beschreven zijn en waarin je allerlei tips kunt vinden. Je kunt ook een workshop boeken in Amsterdam, om met trainers aan de slag te gaan met werkvormen.

 

 

 

← verder zoeken ga naar deze bron →