Woordkasteel

Woordkasteel

Woordkasteel is een compleet digitaal spellingpakket voor basisschoolleerlingen. Het bestaat uit 22 educatieve games om op alle niveaus de spelling te oefenen. Woordkasteel bestaat uit de volgende onderdelen:

Vrij oefenen: Leerlingen kiezen zelf één van de 22 spellen,  samen met een woordenlijst  op hun spellingniveau en gaan aan de slag.

Toetsen: De leerlingen maken eerst een van de negen meegeleverde diagnostische toetsen en gaan daarna oefenen met de door het programma gegenereerde oefenstof. Voor het analyseren van de toets woorden maken wij gebruik van een uniek woordanalyse algoritme.

Oefenpakketten: Stel zelf oefenstofreeksen (werklijsten) samen en laat die door de leerlingen uitvoeren.

De oefenspellen: In Woordkasteel kan men kiezen uit 22 oefenspellen. Door de veelzijdige oefenvormen komen alle aspecten van een woord aan bod. Zo zijn er:

  • Woordflits spelletjes voor het trainen van het woordbeeld.
  • Woordanalyse spelletjes die focussen op de letters binnen een woord.
  • Spellen die de auditieve synthese oefenen.
  • Spellen die de spellingregels oefenen door bijvoorbeeld te sorteren op spellingcategorie.
  • Spellen waarbij het gaat om de betekenis van een woord.
  • Spellen waarbij het gaat om de woordstructuur.

De oefenvormen zijn speels en uitdagend. Ze hebben een verhaallijn, zoals: vind de uitgang van het (3D) doolhof, help de muis om thuis te komen, versla de tovenaar. Bij veel spellen kun je punten verdienen en wordt na afloop een scorelijst getoond. Van alle spellen worden de resultaten bijgehouden en deze zijn te bekijken in het lerarenprogramma. Je kunt een overzicht van de groep/klas  krijgen maar ook de details van een individuele leerling bekijken.

Alle groepen/klassen en leerlingnamen kan men eenvoudig invoeren in het lerarenprogramma, handmatig of door het inlezen van een EDEX-bestand. Toetsen en werklijsten kunnen middels een jaarovergang functie gemakkelijk naar de nieuwe klas/groep gemigreerd worden. Iedereen kan Woordkasteel volledig aan de eigen wensen aanpassen. Zo kun je nieuwe woordenlijsten samenstellen, eigen plaatjes en uitspraak bij woorden invoeren en eigen zinnen invoeren.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Woordkasteel kan gebruikt worden om spelling te oefenen, zowel thuis als op school.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

Een leerling kan bijvoorbeeld op maat oefenen met de woorden die hij of zij nog niet zo goed weet.

Praktische tip

Laat eerst een toets maken in Woordkasteel. Het programma analyseert het spelling probleem en geeft daarna oefeningen op maat. In plaats van met de meegeleverde woordpakketten kan men er ook voor kiezen om met de woorden van een bepaalde spellingmethode te oefenen. Deze methode woordenlijsten zijn te downloaden vanaf onze website.

Bijzonderheden

Woordkasteel gebruikt een uniek algoritme om toetswoorden te analyseren. Daarbij zijn er heel veel woordenlijsten van bestaande methodes te downloaden en zijn er ook spelletjes online beschikbaar.

← verder zoeken ga naar deze bron →
direct naar deze bron →