YouTube

YouTube

YouTube is één van de meest gebruikte websites ter wereld. Weinig mensen weten echter nog van de grote hoeveelheid educatieve content die er wordt aangeboden. Zo zijn er naast veel losse instructiefilmpjes ook kanalen te vinden met grote verzamelingen van informatieve – en instructiefilmpjes over allerlei vakgebieden. Deze kanalen worden vaak beheerd en gevuld door enthousiaste docenten uit het PO en VO die er een sport van maken om lesinhoud op een visuele en aantrekkelijke manier uit te leggen. De kwaliteit verschilt maar het aanbod is compleet en veelzijdig.

Waarvoor gebruik je deze bron?

Je kunt leerlingen verwijzen naar YouTube kanalen als ze veel extra uitleg nodig hebben bij een onderwerp of het prettig vinden om via video’s te leren voor een proefwerk of toets. Veel kanalen gericht op het VO behandelen vaak ook expliciet de exameninhoud waarmee scholieren ook oude leerlijnen kunnen ophalen.

Het kan ook erg ondersteunend werken bij het toepassen van het ‘flipping-the-classroom’ principe waarbij leerlingen thuis statische leerinhoud bekijken en bestuderen waardoor in de contacttijd op school meer ruimte ontstaat voor begeleid (projectmatig) werk.

Geef een voorbeeld van het gebruik van deze bron

De kanalen zijn vooral gericht op het gestructureerd overbrengen van leerstof en dus vooral geschikt als materiaal voor zelfstudie.

Een aantal voorbeelden zijn:

JORTgeschiedenis

Scheikundelessen

Arnoud Kuijpers (Nederlands)

Praktische tip

Kennisnet heeft een top 15 gemaakt van de beste YouTube docenten van Nederland. Dit biedt een mooie verkenning naar de voornaamste Nederlandse kanalen met educatieve content. Je vindt deze top 15 hier.

Ben je zelf op zoek naar specifieke educatieve content? Probeer zelf eens in YouTube te zoeken op trefwoorden, de resultaten kunnen je verrassen!

Bijzonderheden

“Het Gouden Oog”, dé NTR Onderwijs Mediaprijs voor de beste lesvideo, wordt jaarlijks uitgereikt. Docenten in het basis- en voortgezet onderwijs, die op creatieve wijze video gebruiken om hun lessen over te brengen, kunnen hun zelfgemaakte lesvideo insturen via de website van Het Gouden Oog.

← verder zoeken ga naar deze bron →