Gijs Palsrok

Engels & Nieuwe Media

Gijs Palsrok is leraar Engels en Nieuwe Media op het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn. Daarnaast is hij ict-coördinator en onderwijsadviseur. Hij staat bekend om zijn innovatieve lessen, waarin het gebruik van digitale middelen meer regel dan uitzondering is. Ook ontwikkelde hij zijn eigen leermateriaal, voor iedereen (dus niet alleen voor zijn eigen leerlingen) te gebruiken op zijn site, Meester Gijs.

Hoe het begon

“Toen ik vijf jaar geleden als zijinstromer in het onderwijs kwam, zag ik direct dat ik mijn gemaakte werk (oefeningen, toetsen, uitleg, presentaties) wilde bewaren. Niet alleen op mijn eigen computer; ik wilde het delen met de wereld. Al snel begon ik te bloggen. Alles wat ik nu in de klas doe, gaat online. Iedereen mag het jatten.” Deze open houding leidde tot veel positieve reacties. En uiteindelijk tot het ontwikkelen van meestergijs.nl: een website vol met digitale oefeningen, video’s met uitleg, presentaties en tips om het Engels beter onder de knie te krijgen. Voor iedereen die daar behoefte aan heeft, in de klas of thuis.

Welke stappen heb je genomen?

Gijs zet met zijn website en de vele digitale middelen in op ondersteuning, participatie en betere communicatie. “Ik heb liever tien vingers op het toetsenbord dan één in de lucht. Als de hele klas naar één vraag of antwoord moet luisteren, is dat helemaal niet effectief. Ik wil al mijn leerlingen de ondersteuning geven die ze nodig hebben. Maar je kan niet op dertig plekken tegelijk zijn. Daarom wil ik zo min mogelijk vóór de klas staan, en zo veel mogelijk er middenin.” Klassikale instructie wordt zo veel mogelijk beperkt; liever ziet Gijs dat de leerlingen met zijn digitale alter ego aan de slag gaan. “Er is altijd uitleg en oefening op www.meestergijs.nl te vinden. Zodra leerlingen het gevoel hebben de stof te begrijpen, mogen ze op de site, of de elektronische leeromgeving (elo), diagnostische toetsen maken. Als dat lukt, krijgen ze het stempel ‘expert’ en mogen ze rondlopen en andere leerlingen helpen.” Participatie is het toverwoord. Gijs gebruikt veelvuldig digitale tools om zijn lessen interactiever te maken. “Via Twitter kunnen leerlingen ook buiten de les vragen stellen. YouTube en SlideShare gebruik ik om lesvideo’s en presentaties te delen. Met Socrative neem ik quizjes af, Scumblr gebruiken leerlingen om zaken te structureren. Via TodaysMeet beantwoord ik klassikaal vragen. En voor het vak Nieuwe Media gebruiken we ThingLink om dynamische mindmaps te maken.” De lijst gaat verder; voor elke werkvorm weet Gijs wel een handige tool om deze leuker, gemakkelijker of activerender te maken.

Wat vinden de leerlingen daarvan?

Leerlingen vinden al die digitale hulpmiddelen natuurlijk een leuke afwisseling, maar de winst wordt volgens Gijs vooral behaald wat betreft motivatie. “Ik hoor wel vaker dat leerlingen Engels het lastigste vak vinden, maar ook het leukste. Als mijn aanpak leerlingen motiveert om te blijven werken, ook als het even tegenzit, dan wordt uiteindelijk iedereen er beter van.”

Wat werkte goed, wat werkte minder goed?

Om zijn aanpak te verbeteren, zet Gijs de sociale media in. “Ik zoek veel op internet. Vraag hulp via sociale media. @Sjaboepaan is bijvoorbeeld geweldig, veel kennis over gratis tools zonder inlog. En bij elke vraag die ik stel op Twitter krijg ik van een handvol volgers antwoord.” Ook van leerlingen trouwens. Gijs heeft inmiddels namelijk Twittercontact met zo’n vijfhonderd van hen. Dat digitaal leermateriaal de toekomst heeft, staat voor Gijs als een paal boven water. De methoden blijven daarin, volgens hem, achter. “Het onderwijs werd de afgelopen jaren op niveau gehouden door gekke leraren die tot in de late uurtjes internet afstruinen op zoek naar mooie tools, en die met elkaar delen. Gratis en vanuit passie. Methoden willen vooral geld verdienen, zien hun uitgaven als cash cow. Ik zie vooral toekomst in het inzetten van leerlingen bij de ontwikkeling van opdrachten en instructies. User-created content, door de leerlingen! Leraren krijgen dan vanzelf een andere rol. Spannend!”

Tips voor andere leraren

“Ik geloof heel erg in vallen en opstaan. Onderwijs leert niet alleen iets aan de leerling, maar is zeker ook verheffend voor de leraar. Ik ben niet langer bang voor lesbezoekjes, leerlingen die me te slim af zijn of een verloren les. Ik leer van alles wat ik meemaak.” Dat is dan ook het devies van Gijs: wees niet bang, durf uit je comfort zone te stappen. “Er is altijd wel iets waar je als leraar tegen opziet: nakijken, opdrachten maken, uitleggen, havo 4. Probeer juist die dingen op een andere manier aan te pakken. We verwachten van leerlingen dat ze zich kwetsbaar opstellen, doe dat zelf dan ook. Verval niet in routine. Dat is zonde van het ambacht.”