Gracia Greijmans

Edmodo: Facebook van het onderwijs

Gracia Greijmans is leraar informatica en ict-coördinator op het Radulphus College in Willemstad, Curaçao. Voor het project Grassroots Curaçao coördineerde  zij verschillende ict-projecten op haar school. Zelf zet ze zo vaak mogelijk nieuwe media in haar lessen in. Zo ontwikkelde ze het project Students 4 Students, waarbij ouderejaars leerlingen met behulp van allerlei programma’s leermateriaal maken voor de jongerejaars. Ook is ze een fervent gebruiker van Edmodo, het Facebook van het onderwijs’.

Hoe het begon

Gracia raakte geïnteresseerd in Edmodo tijdens de afsluiting van het Grassroots Curaçao . Daar gaf trendwatcher Remco Bron een presentatie op het eiland over onderwijs en ict. “Hij liet ons verschillende onderwijstools zien, waaronder  leeromgevingen zoals Edmodo. Daar wilde ik direct meer van weten.” Edmodo wordt wel een Facebook voor het onderwijs genoemd: het is een combinatie van sociale media en een elektronische leeromgeving. Edmodo werkt met besloten groepen, die je als leraar kan vormen. Binnen deze groepen kan je mededelingen, opdrachten en leermateriaal delen en natuurlijk discussies voeren. Een toegankelijke manier om sociale media en onderwijs te verbinden, vindt Gracia. “Edmodo werkt eenvoudig en is toegankelijk voor leraren en voor leerlingen.”

Welke stappen heb je genomen?

Gracia zag wel toekomst in het gebruik van Edmodo voor haar school. “Ik ben er natuurlijk eerst zelf mee begonnen, om alle ins en outs te leren kennen. Daarna heb ik collega’s gezocht die ook al bezig waren met ict in de les en het nut van Edmodo als sociale leeromgeving zouden erkennen.” Zo gezocht, zo gevonden: “Edmodo ging als een lopend vuurtje door de school. De secties Engels en Algemene Sociale Wetenschappen zijn al gestart; andere secties hebben een introductie gehad en starten komend schooljaar.”

Wat vinden de leerlingen daarvan?

“De leerlingen vinden Edmodo wel cool. De kleurtjes spreken aan.” Ook zit er een game-element in Edmodo. Leerlingen kunnen badges verdienen. Een competitief element blijkt altijd motiverend te werken. “Er zijn geen leerlingen die Edmodo met tegenzin gebruiken,” aldus Gracia. “Het helpt dat de tool vrij gemakkelijk werkt. Het maakt school makkelijker voor de leerlingen. Zo hoeven ze bijvoorbeeld niet meer alle verslagen te printen, maar kunnen ze die via Edmodo inleveren.”

Wat werkte goed, wat werkte minder goed?

Edmodo biedt Gracia en haar leerlingen vooral veel voordelen. “Via Edmodo kunnen leerlingen verschillende bestandsformaten uploaden, die vrij groot mogen zijn. Dat is ideaal voor projecten waarbij leerlingen filmpjes of foto’s moeten inleveren. Bij mijn vak, informatica, maak ik er veel gebruik van. Screencasts of projectbestanden van Blender, SketchUp of Audacity hoeven niet meer op een cd gezet te worden.” Problemen die optreden bij het werken met Edmodo liggen niet aan de tool, maar aan de leerlingen en leraren zelf. “Er zijn leerlingen die niet vaak genoeg inloggen en zo zaken missen. Maar ook leraren vergeten weleens een deadline. Leraren hebben via Edmodo de mogelijkheid om feedback te geven en te monitoren hoever leerlingen met een opdracht zijn, maar ook zij moeten dan niet vergeten Edmodo in de gaten te houden.”

Tips voor andere leraren

“Technologie is inmiddels overal. E-mail, sociale media, beheren van foto’s en muziek, YouTube: leerlingen doen het de hele dag door. Hier gebruik van maken, is dé manier om leerlingen te laten leren.” Klein beginnen en niet bang zijn voor fouten, dat is het advies van Gracia. “Zoek een collega met ervaring of ga samen met een collega op pad en probeer uit. Kies ook een aantal leerlingen die tijdens het project feedback geven. En vergeet niet je ervaringen met andere collega’s te delen.”