Heidi van den Tillaar

Online interactieve taalspellen

Heidi van den Tillaar is leraar Engels op het Liseo Boneriano in Kralendijk, Bonaire. Deze school is onderdeel van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB). Om haar leerlingen op een luchtige manier aan de Engelse grammatica te rijgen, zet ze een game competition voor Engelse woordjes in: allerlei online interactieve taalspelletjes waarmee leerlingen (bijna) ongemerkt hun vocabulaire en spelling opschroeven.

Hoe het begon

Elke leraar kampt weleens met motivatieproblemen van leerlingen. Heidi van den Tillaar vond een manier om haar leerlingen op een speelse manier aan het werk te krijgen: door middel van het inzetten van online taalspelletjes. “Ik wilde de leerlingen op een luchtige, positieve manier aan de verbetering van hun vocabulaire en spelling laten werken. Ik zocht een middel waarmee zo veel mogelijk leerlingen gemotiveerd zouden zijn om mee te doen.” Dat middel vond ze, en daarmee ontwikkelde ze een zogenaamd pauzeprogramma voor haar klassen, een goede afwisseling voor de traditionele lesmethode.

Welke stappen heb je genomen?

Heidi begon met haar competitie in 2011. “Sindsdien doe ik elk schooljaar, in alle klassen waaraan ik lesgeef, een online interactieve game competition.” De educatieve spellen vond ze online. “Ik heb de spellen niet zelf ontwikkeld, maar ben altijd op zoek naar leuke online taalspellen. Tot nu toe gebruik ik Wordshake van de British Council, de Free Rice Game, gesteund door het UN World Food Programme, en Wordmaster van de BBC. Komend schooljaar wil ik ook nog Knoword gaan gebruiken.” De game competition bestaat uit verschillende rondes. “Ik verdeel de klas in teams. De teams nemen het tegen elkaar op en proberen elk een zo hoog mogelijke score te halen. Deze competitie in de klas is eigenlijk een oefening voor de echte competitie. Leerlingen kunnen zich hiervoor in tweetallen inschrijven. Ik maak een competitieschema en de koppels strijden ook tegen tweetallen uit de andere klassen. Bij de echte competitie zorg ik voor prijzen, die afkomstig zijn van sponsors.”

Wat vinden de leerlingen daarvan?

“De meeste leerlingen reageren heel enthousiast, omdat ze het spel als een leuke afwisseling van traditioneel oefenen zien. Het wedstrijdelement en de onvoorspelbaarheid vergroten de coöperatieve houding van de leerlingen. Bij dit soort activiteiten gebeurt het regelmatig dat leerlingen vrijwillig in de pauze willen ‘doorwerken’.”

Wat werkte goed, wat werkte minder goed?

Heidi’s game competition is vrijwel gegarandeerd succesvol. “Er zijn weinig struikelblokken bij dit project. Soms is het lastig om sponsors te vinden voor de prijzen. Ik wil per se prijzen uitdelen bij de grote competitie, maar deze liever niet zelf betalen.” De competitie kan natuurlijk ook zonder prijzen uitgevoerd worden, maar met een leuke prijs in het verschiet is de motivatie van leerlingen meestal nog net iets groter. “Verder gebeurt het weleens dat zwakke leerlingen afhaken tijdens het spel, omdat ze het gevoel hebben dat ze niets kunnen bijdragen aan hun team,” zegt Heidi. “Daar probeer ik nog iets op te vinden.”

Tips voor andere leraren

“Digitaal leermateriaal is niet meer weg te denken uit het hedendaagse onderwijs. Het maakt het onderwijs en het lesgeven afwisselender, boeiender en levensechter,” aldus Heidi. “Je hoeft helemaal geen whizkid te zijn en je hoeft ook niet zelf het wiel uit te vinden. Er is zoveel beschikbaar via internet. Word vooral ook lid van vakcommunities (noot van de redactie: deze bestaan helaas niet meer), bijvoorbeeld Kennisnet of je eigen (internationale) vakvereniging. Daar wordt heel veel digitaal leermateriaal uitgewisseld en ter beschikking gesteld.”