Inge de Cleyn

Creatief met ICT

Inge de Cleyn werkt op de Sint-Janshof in Mechelen, een school voor buitengewoon voortgezet onderwijs. Ze begon daar in 1999 als leraar algemene en sociale vorming. Later kwam daar de taak van ict-coördinator bij. Sinds 2009 werkt Inge voltijds als technisch adviseur op dezelfde school. Ook geeft ze freelance nascholing aan leraren en opleidingsinstanties. Hiervoor ontwikkelde ze het project Creatief met ICT.

Hoe het begon

Tijdens haar werk als ict-coördinator op school ondervond Inge dat collega’s het moeilijk vonden om ict te integreren in hun lessen. “Vaak blijft men hangen bij het traditionele zoeken op internet, het mailen en het werken met Word. Ik wilde mijn collega’s inspireren met andere mogelijkheden.” En wat je voor je collega’s doet, kan je net zo goed ook voor andere mensen doen, was het idee van Inge. “Vanuit die gedachte ontwikkelde ik het project Creatief met ICT.” Binnen dit project  informeert ze mensen uit het onderwijs over allerlei ict-toepassingen die bruikbaar zijn in de klas. “Dat doe ik door middel van een nieuwsbrief en een blog. In de maandelijkse nieuwsbrief zet ik handige tips en links. Op de blog vind je fiches met ict-toepassingen, specifiek gelinkt aan de doelstellingen voor het buitengewoon onderwijs. Op de blog vertel ik ook meer over de toepassingen die ik zelf heb getest en deel ik handleidingen die ik maak voor collega’s of voor nascholingen. En natuurlijk ben ik ook op Facebook te vinden.”

Welke stappen heb je genomen?

“In eerste instantie heb ik me verdiept in de visie achter de vakoverschrijdende  doelstellingen van ict. Daarna heb ik geprobeerd dit concreet te maken, zodat ik mensen concrete voorbeelden kon geven van hoe ze echt aan de slag konden.” Alle handleidingen, fiches en artikelen zijn voor alle geïnteresseerden hier te vinden. “Verder heb ik veel gezocht en gelezen over de doelen van het gebruik van ict in het onderwijs, bijvoorbeeld op de website van het Departement van Onderwijs. Om de nieuwsbrief goed te kunnen versturen, heb ik een nascholing gevolgd bij Mediaraven. Ook leerde ik daar, in een andere cursus, veel over content management.”

Wat vinden de leerlingen daarvan?

Het project Creatief met ICT is gericht op leraren, hoewel het natuurlijk de bedoeling is dat leerlingen er indirect profijt van hebben. “Ik krijg veel reacties op de nieuwsbrief en de tips die ik geef. Als mensen ze uitgeprobeerd hebben en er een leuke les aan overgehouden hebben, doet me dat veel deugd.”

Wat werkte goed, wat werkte minder goed?

Inge merkt dat haar project steeds beter loopt. “Het verspreiden van materiaal via internet gaat tegenwoordig gelukkig steeds vlotter. Ik heb ervoor gezorgd dat ik alles gratis kan aanbieden, ook door gratis toepassingen te gebruiken. Dat vraagt wat creativiteit, maar al met al valt het nog mee.” Wel heeft ze soms te maken met motivatieproblemen. “Soms zijn mensen iets te kritisch. En het is niet eenvoudig om leraren ervan te overtuigen dat ict niet te beperkend mag zijn. Vaak vindt men het nieuwe nog wat te bedreigend en wil men niets liever dan dat de school allerlei zaken blokkeert. Dat doorbreken is nog de grootste uitdaging.”

Tips voor andere leraren

Inge ziet veel toekomst in digitaal leermateriaal. “Meer en meer materiaal is vrij ter beschikking op internet. Leraren gebruiken dat veel, omdat het vaak ook goed aan te passen is aan de klas en de leerlingen. Voor het buitengewoon onderwijs is echter nog niet zoveel beschikbaar. Leraren werken daar nog veel zelf uit. Delen is dus zeker aanbevolen!” Als tip wil Inge haar collega’s meegeven om niet overdonderd te worden door het aanbod, dat steeds groter wordt. “Op een bepaald moment moet je een keuze maken en met dat materiaal aan de slag gaan. Blijf niet piekeren, zet de stap en probeer. Je kan het volgende jaar altijd weer bijsturen!”