Jeroen Stultiens

Hollywood in de klas

Jeroen Stultiens is basisschoolleraar in de groepen 1 tot en met 8.  Momenteel vervangt hij op scholen van de Stichting Swalm & Roer Stichting SPOLT. Daarnaast heeft hij een passie voor films, zowel om ze te kijken als om ze te maken. In 2008 kwam hij in aanraking met het project Hollywood in de Klas, een project waarbij leerlingen aan de slag gaan met het medium film. Ze schrijven een verhaal, studeren het script in en maken uiteindelijk hun eigen film. Inmiddels is hij intensief betrokken bij het project.

Hoe het begon

Jeroen kwam voor het eerst in contact met de initiatiefnemer van Hollywood in de Klas (HIDK), Filip Braams, in het tweede jaar van zijn studie aan de pabo. “Filip zag dat ik bezig was met een filmproject op de basisschool waar ik toen stage liep en nodigde mij uit voor de feestelijke landelijke finale van HIDK. Dat was het begin van een hechte samenwerking.” Sinds die eerste kennismaking heeft Jeroen op meerdere scholen films gemaakt voor het project. Ook organiseerde hij zelf een HIDK-première in Roermond en zette hij de Limburgse editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival op. Sinds 2010 maakt hij eindfilms voor HIDK in heel Nederland.

Welke stappen heb je genomen?

Al voordat Jeroen met HIDK begon, was hij veel met film bezig. “Films zijn altijd al een hobby geweest. Door veel met film bezig te zijn, weet ik inmiddels hoe het maken van een film in zijn werk gaat.” Door zijn passie voor film te combineren met zijn achtergrond als leraar, heeft Jeroen het project HIDK goed en zelfstandig door kunnen starten. “Momenteel bestaat het filmproject uit twee onderdelen: de festivalfilms en de eindfilms. Voor de festivalfilms leveren scholen een verhaal aan bij een filmcoach. Deze werkt het verhaal uit tot een script en stuurt het terug naar de school. Op een afgesproken filmdag wordt de film opgenomen met behulp van de filmcoach. De school verzorgt alle voorbereidingen en de leerlingen werken gedurende het hele proces mee. De afgeronde films worden in een plaatselijke bioscoop op een feestelijke avond getoond.” De eindfilm is ontstaan als alternatief voor de eindmusical die veel groepen 8 aan het eind van hun schooljaar uitvoeren. Hiervoor heeft Jeroen met zijn collega’s van HIDK vijf scripts ontwikkeld, die de scholen zelfstandig of met hulp van een filmcoach kunnen uitvoeren. “We werken aan materiaal waarmee steeds meer leraren zelfstandig met hun eigen klas films kunnen maken, zonder filmcoach. Daarvoor hebben we allerlei tools ontwikkeld, die te vinden zijn in het Filmlab op de website van HIDK.”

Wat vinden de leerlingen daarvan?

“De kinderen reageren altijd enthousiast op het project. Dat komt doordat ze betrokken zijn bij iets leuks, waar ze normaal gesproken niet zo snel mee in aanraking komen. Ook werkt het heel motiverend dat er een tastbaar eindproduct voortkomt  uit al het werk. Leerlingen hebben dan echt iets om trots op te zijn.”

Wat werkte goed, wat werkte minder goed?

Hoewel Jeroen en zijn collega’s het film maken zo toegankelijk mogelijk proberen te maken voor leraren, denkt hij dat het project voor onervaren filmers soms nog wat lastig kan zijn. “Het project werkt voor mensen die zich in film hebben verdiept een stuk gemakkelijker dan voor de leraren die er helemaal geen ervaring mee hebben. Het filmen zelf lukt meestal wel; iedereen gebruikt tegenwoordig wel een mobieltje of iPad waarmee filmpjes gemaakt kunnen worden. De montage is echter best moeilijk. Onervaren leraren lopen daar tegenaan. We ontwikkelen momenteel tools waarmee leraren zich het film maken eigen kunnen maken. Het werken met een montageprogramma zal een onderdeel van deze tools worden.” Hoewel Jeroen zelf weinig moeite heeft met de technische kant van HIDK, vindt hij de verantwoordelijkheid die het maken van een film oplevert soms wel lastig. “Je creëert een verwachtingspatroon bij de leerlingen en leraren op het moment dat je een film opneemt. Je streeft naar een bepaalde perfectie. Dat zorgt soms voor onzekerheden. Maar als ik eenmaal begonnen ben, gaan alle remmen los en ben ik helemaal in mijn element.”

Tips voor andere leraren

Hoewel het nu soms nog spannend is voor leraren om met digitaal materiaal aan de slag te gaan, zal er volgens Jeroen steeds meer gebruik van gemaakt worden. “Nu staat alles nog in de kinderschoenen. Juist nu is het belangrijk om duidelijk en goed materiaal te ontwikkelen, zodat leraren steeds handiger worden in de uitvoering.” Zijn tip: “Kom met een goed plan en zorg ervoor dat je omgeving enthousiast wordt. Er is niets mooiers dan onderwijs zelf te creëren en ervoor te zorgen dat het de leerlingen ook echt iets oplevert.”