Liselotte de Groot & Robbert Storm

Beam it Up

Liselotte de Groot en Robbert Storm ontwikkelen met hun bedrijf Beam it Up videoworkshops en -projecten voor kinderen en jongeren. Deze creatievelingen bij uitstek – hij is illustrator en vj, zij fotograaf en performance artist – brengen kunst dichter bij de leerlingen met behulp van de digitale wereld en al zijn mogelijkheden. “Onze workshops geven een blik achter de schermen van de digitale wereld, waarin jongeren steeds meer van hun tijd doorbrengen. We laten hen anders naar deze wereld kijken, zodat ze spelenderwijs leren hoe makkelijk beelden gemanipuleerd worden.”

Hoe het begon

Kunst, educatie en digitale middelen met elkaar verbinden, dat was de doelstelling van Robbert Storm en Liselotte de Groot toen zij met Beam it Up startten. Inmiddels werken zij met een team van enthousiastelingen aan verschillende projecten rondom kunsteducatie voor leerlingen van basisscholen in het hele land. In hun projecten en workshops werkt Beam it Up met real-life materialen én met de Kinect, een game controller die je met je lichaam kan besturen. Een bijzondere combinatie: “We zijn altijd op zoek geweest naar manieren om digitaal en analoog met elkaar te verbinden. We werken met digitale middelen, maar ook met materialen als vetkrijt en papier. Met tekenen en knutselen kunnen
kinderen toch het snelst hun fantasie vormgeven.”

Welke stappen heb je genomen?

Hun project Kinect in de Klas brengt technologie samen met fantasie, leren en bewegen. “We hebben een aantal apps en workshops ontwikkeld rondom de Kinect. Een van deze workshops heet De Tijdmachine. We hebben software ontwikkeld voor de Microsoft Kinect. Deze software is heel open van structuur en kan helemaal ingevuld worden door de kinderen, met eigen tekeningen, foto’s en muziek. Leerlingen verplaatsen zich digitaal naar een andere plek en tijd. Leerlingen en leraren maken zo zelf een tijdmachine, met hun eigen ontwerpen, waarin ze zelf de hoofdrol spelen. De game bespelen ze met de Microsoft Kinectsensor, door hun lichaamsbewegingen te gebruiken. “Met de komst van de Kinect is het mogelijk geworden om, naast dat je jezelf in een eigen getekende achtergrond plaatst, ook interactie te hebben met de achtergrond. Zo kan je bijvoorbeeld objecten vangen en ontwijken.” Omdat de software eenvoudig in het gebruik is, kan de Kinect ook zonder workshop ingezet worden in het onderwijs.

“Het belangrijkste bij dit soort projecten is om te beginnen met wat je al in huis hebt,” aldus Robbert en Liselotte. “Wij hebben altijd samenwerking gezocht met mensen uit de cultuursector en bedrijven.” Ook toen de software nog niet af was, stond Beam it Up al voor de klas met de Kinect. “We wilden juist zien hoe leerlingen en leraren reageerden op wat we aan het maken waren. Door meteen aan de slag te gaan, leer je snel welke dingen er verbeterd kunnen worden en waar behoefte aan is.”

Wat vinden de leerlingen daarvan?

“Leerlingen, van kleuters tot middelbare scholieren, reageren erg enthousiast als ze hun eigen fantasie tot leven zien komen. Achtergronden die eerst nog op papier stonden, komen op een interactieve manier terug in het spel. Ze zijn trots op het resultaat. Het hoogtepunt is voor ieder kind of iedere jongere om daadwerkelijk in een eigengemaakte game te stappen. Ook is het heel mooi om te zien hoe de kinderen met elkaar meeleven als ze het spel spelen.”

Wat werkte goed, wat werkte minder goed?

“Leerlingen bedenken en maken samen een game. De samenwerking zorgt voor een positieve dynamiek in de klas; ze leren van en met elkaar. Soms lopen we wel tegen de grenzen van de software aan. Het aanbrengen van verbeteringen kost veel tijd. Het is echt een uitdaging om de Kinect een plek te geven in de dagelijkse onderwijspraktijk en om de software zo gebruiksvriendelijk te maken dat iedere leerling en leraar ermee aan de slag kan.”

Tips voor andere leraren

“Werk samen met bedrijven, studenten en andere leraren! Wees niet bang om uit je comfort zone te stappen. Vraag advies en hulp. En vooral: ga aan de slag met de middelen die je voorhanden hebt.”