Marit Stuiver

Eigen App

Marit Stuiver is leraar in de bovenbouw van OBS Het Slingertouw in Heerenveen. Ze was er snel bij toen de iPad op de markt kwam en gebruikte de destijds nieuwe device al snel in haar klas. Eerst voor eigen gebruik, bijvoorbeeld als agenda, maar niet lang daarna ook als hulpmiddel voor haar leerlingen. Inmiddels heeft elke klas van Het Slingertouw drie iPads en heeft Marit zelf een nieuwe app ontwikkeld voor het oefenen van werkwoordspelling.

Hoe het begon

De school van Marit is vrij vooruitstrevend wat betreft het gebruik van ict in het onderwijs, vindt Marit zelf. “Al snel na het verschijnen van de iPad besloot onze directeur er een aantal aan te schaffen voor de school. Ook alle collega’s werden gestimuleerd om een iPad te kopen. De school vergoedde de helft van de kosten.” Toen de iPads er eenmaal waren, verdiepte Marit zich in de wereld van de educatieve apps. “Ik merkte dat er voor sommige vakgebieden ontzettend veel apps waren, bijvoorbeeld voor het oefenen van tafels. Maar voor andere lesonderdelen ontbrak materiaal. Zo was er geen app te vinden voor werkwoordspelling. Dat vond ik een groot gemis. Ik gaf destijds les aan groep 8 en veel leerlingen hadden daar juist moeite mee.” Toen Marit even daarna het aanbod kreeg om een cursus ‘Apps ontwikkelen’ te volgen, twijfelde ze dan ook niet lang. “Ik werd meteen enthousiast en heb me aangemeld. In mijn achterhoofd had ik de werkwoordspelling.”

Welke stappen heb je genomen?

De cursus duurde een halfjaar en in die tijd werd Marit digitaal begeleid bij het ontwikkelen van haar app. “Ik kreeg digitaal informatie toegezonden, maakte opdrachten en leverde die – ook digitaal – weer in. Hierop kreeg ik feedback van de leraar. De eindopdracht was het maken van een eigen app.” Marit wilde echter niet zomaar een klein appje maken; ze had haar zinnen gezet op een app die ze zelf in de klas in kon zetten en waar leerlingen de werkwoordspelling mee onder de knie zouden krijgen. “Daar ging een hoop tijd in zitten. Het halfjaar van de cursus bleek niet genoeg en ik heb er bijna mijn hele zomervakantie aan besteed.” Maar met resultaat: de app werd goedgekeurd door Apple en belandde in de App Store. Met de app Werkwoordspelling kunnen leerlingen nu alle aspecten van de werkwoordspelling oefenen. Ook wordt er per onderdeel uitleg aangeboden. “Ik gebruik mijn eigen app nu in mijn klas. Maar ik zet ook een hoop andere educatieve apps in. Tafels, breuken, klokkijken, rekenen met geld, hoofdrekenen, spelling, topografie, creativiteit. Veel apps bevorderen de samenwerking tussen leerlingen enorm.”

Wat vinden de leerlingen daarvan?

“De leerlingen waren, en zijn nog steeds, heel enthousiast over het gebruik van de iPads in de klas. Toen ik ze vertelde dat mijn app in de App Store stond, vonden ze dat heel erg stoer. Vooraf geef ik aan welke app ze mogen gebruiken en hoelang ze de tijd hebben om op de iPad te werken. Tijdens het zelfstandig werken laat ik ze dan rondgaan door de klas. De kinderen die thuis een eigen iPad hadden, gingen er ook zelf mee aan de slag. Het werken met de iPad en apps is heel stimulerend en motiverend voor de leerlingen.”

Wat werkte goed, wat werkte minder goed?

“Wat altijd goed werkt, is afwisseling,” vindt Marit. “Niet elke dag dezelfde app gebruiken, maar regelmatig iets nieuws aanbieden. Ook werkt het soms goed om de oefeningen uit een bepaalde app eens op het digibord te oefenen, zodat je de gemaakte fouten samen kan bespreken.” De apps en iPads werken echter minder goed in een klassikale setting. “Daar kwam ik achter toen ik klassikaal een muziekles wilde geven met de iPads. Omdat het geluid van de iPads niet hard genoeg is, konden de leerlingen elkaars muziek niet horen.” Het inzetten van de iPads en apps werkt daarom het beste in groepjes, tweetallen of individueel. Het integreren van de apps in de educatieve setting zorgde soms ook voor praktische probleempjes. “In het begin liepen we tegen veel praktische dingen aan. Hoe laad je iPads op? Hoe berg je ze veilig op? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen er goed mee omgaan? Wat als een collega een betaalde app gaat gebruiken? Veel uitproberen en goed overleg hebben ervoor gezorgd dat we inmiddels op al deze vragen een antwoord hebben gevonden.”

Tips voor andere leraren

Wil je, net als Marit, aan de slag met apps in de klas (uit de App Store of zelfgemaakt), dan moet je vooral goed nadenken over wat je wil en hoe je dat wil bereiken, denkt Marit. “Begin niet zomaar, maar denk vooraf goed na. Werk ook gefaseerd, doe niet te veel tegelijk. Wij hebben op school een ict-werkgroep, waarin we overleggen over dit soort projecten. Als je samenwerkt, kan je niet alleen taken verdelen, maar ook ideeën uitwisselen en problemen bespreken.”