Naomi Mertens

Teachers Channel

Naomi Mertens werkt voor APS in Utrecht en houdt zich daar bezig met het professionaliseren van leraren. Om het leren van leraren digitaal te ondersteunen, heeft zij leraren gevraagd e-learningmodules te maken op basis van hun eigen kennis en ervaringen. Om deze e-learningmodules te delen, wordt het platform van Teachers Channel gebruikt.

Hoe het begon

Het idee voor dit project ontstond uit Naomi’s eigen ervaringen. Zij ontdekte Teachers Channel toen ze zelf op zoek was naar manieren om kennis en ervaring te delen. “Als coördinator van een bestuursacademie was ik op zoek naar manieren om onze eigen kennis en ervaringen in de organisatie beter zichtbaar en beschikbaar te maken. Door het inrichten van een eigen omgeving op het Teachers Channelplatform werd het mogelijk om die kennis en ervaring om te zetten naar e-learningmodules voor anderen. Zo konden we groepen leraren in professionele leergemeenschappen met elkaar verbinden.”

Welke stappen heb je genomen?

Naomi begon zelf met het project, met zo’n twintig andere enthousiaste collega’s van diverse scholen. “We begonnen met ‘sinaasappelkistje-sessies’. Miniworkshops waarin iedereen een korte verhandeling gaf over een favoriet onderwerp. Die workshops zijn we vervolgens gaan vertalen naar e-learningmodules voor anderen. Teachers Channel heeft ons daarbij ondersteund, net als ons eigen bestuur. Er was genoeg ruimte en tijd om samen te ontwikkelen en te ontwerpen.” De nderwerpen voor de e-learningmodules kozen de deelnemers zelf. “Het waren onderwerpen die ons na aan het hart liggen. Van differentiatie in de klas tot het voeren van portfoliogesprekken met kinderen.”

Wat vinden de leerlingen daarvan?

De leerlingen in dit project zijn geen kinderen, maar collega’s. “Zij reageerden eerst voorzichtig en een beetje aarzelend. Maar toen ze de waarde en het nut van de modules zelf ontdekten, werd iedereen enthousiast.”

Wat werkte goed, wat werkte minder goed?

“Het kost behoorlijk wat tijd om de kennis die je hebt, dat wat je weet, goed over te dragen op anderen. Niet alleen omdat het digitaliseren even oefenen was, maar vooral ook omdat we niet gewend zijn om ‘les te geven’ aan collega’s.” Ook kost het natuurlijk tijd en geld om mensen vrij te maken om aan een dergelijk project mee te kunnen doen. Als het dan eenmaal zover is, en de modules zijn gemaakt, moeten ze ook nog aan de man gebracht worden. “Als de modules eenmaal online staan, zijn ze altijd en overal beschikbaar en bereikbaar. Iedereen kan zich professionaliseren wanneer het uitkomt. Het is dan wel van belang dat mensen ze weten te vinden, anders worden ze niet gebruikt.”

Tips voor andere leraren

Digitaal leren is de toekomst, denkt ook Naomi. Maar wel met een kanttekening: “Ik denk dat digitaal collegiaal leren buitengewoon goed kan. Als je dat tenminste blijft ondersteunen met echte ontmoetingen.” Haar tip voor collega’s? “Denk niet te lang na, maar geloof dat wat jij weet en kan ook heel geschikt is voor anderen.”