Susan Spekschoor

Themapagina's apps en e-books

Susan Spekschoor is ambulant begeleider bij De Onderwijsspecialisten, een scholengroep voor speciaal onderwijs in het oosten van Nederland. Daarvoor was zij veertien jaar leerkracht op de Christoffelschool, één van de scholen van De Onderwijsspecialisten. Ook was ze ict-coach. Inmiddels werkt ze hier ook in een SMARTBoard Project Groep en is ze gecertificeerd Train-de-Trainer voor SMARTBoard. Al deze kennis en expertise, gecombineerd met een passie voor Yurls, voegt Susan samen op haar website, Susan.spekschoor.nl. Hier verzamelt zij niet alleen lesmateriaal, maar ook themapagina’s met apps en e-books.

Hoe het begon

Een passie voor Yurls, verzamelpagina’s voor je favoriete url’s, had Susan Spekschoor al langer. ‘Ik heb in de afgelopen drie jaar al heel wat van die pagina’s bedacht en gevuld. Vakgebonden pagina’s, maar ook themapagina’s. Toen ontstond het idee om deze laatste aan te vullen met apps en e-books.’ Immers: devices als iPad en iPhones vinden steeds meer hun weg in het onderwijs. En zo geschiedde: inmiddels vind je op de pagina van Susan een keur aan themapagina’s met naast lesmateriaal en liedjes ook tips voor apps en e-books, in te zetten bij het desbetreffende thema. ‘Per thema is er nu materiaal te vinden om te printen, ideeën om met je handen uit te voeren, lesmateriaal voor het digibord en apps en e-books voor tablet en smartphone. Een compleet pakket waar voor iedereen wel iets tussen zit. Negen van deze thema’s zijn al klaar voor gebruik, twee zijn nog in ontwikkeling.’

Welke stappen heb je ondernomen?

De ontwikkeling van de themapagina’s was volgens Susan een logisch maar spontaan proces. ‘Van het één rol je in het ander. Ik merkte dat datgene wat ik op Yurls-pagina’s had staan, niet meer voldoende was vergeleken met twee jaar geleden, toen ik ermee startte.’ Susan wilde iets doen met het grote aanbod aan educatieve apps en e-books. ‘Ik ontwikkel ze niet, maar ik houd bij welke apps en e-books er zijn, welke gratis of afgeprijsd zijn. Ik schrijf er reviews over en probeer tips te geven over hoe ze in te zetten in de klas.’ Dagelijks bekijkt Susan de App Store en de iBookstore om op de hoogte te blijven van alles wat geschikt is voor kinderen. Sinds mei 2014 is dit dus allemaal te vinden op de themapagina’s op haar website.

Uitdaging

Het vinden van nieuwe apps en e-books is niet de uitdaging; elke dag komen er nieuwe apps en ebooks bij. ‘Er zijn er genoeg, maar lang niet alles is geschikt. Het gaat mij voor mijn site om de kwaliteit, niet om de kwantiteit. Zo kijk ik naar de inhoud en naar de taal. Als een app of e-book Engelstalig is, gebruik ik hem alleen als de taal geen voorwaarde is om de app te begrijpen. Deze moet dan dus extra logisch en kindvriendelijk in gebruik zijn. Ik zoek vooral Nederlandse apps, of apps zonder gesproken taal.’

Toekomst

‘Ik zie dat de ontwikkelingen snel gaan. Leerkrachten beseffen steeds vaker dat een device niet alleen bedoeld is om leuk te zijn. Maar wanneer en waarom je een app of e-book inzet, en hoe je dat dan doet, dat vereist kennis en oefening. Digitaal leermateriaal is bedoeld als hulpmiddel, niet als doel op zich. Per kind moet gekeken worden welk hulpmiddel bij hem of haar past. Met de themapagina’s probeer ik materiaal op verschillende manieren aan te bieden, zodat er voor ieder kind iets bij zit. Digitaal, of gewoon, met papier en potlood.