Google Classroom

Google Classroom

Waarvoor gebruik je deze tool?

Google Classroom is het digitale verlengstuk van het fysieke klaslokaal. Zowel docenten als studenten kunnen berichten, documenten en links plaatsen in hun digitale klaslokaal. Maar de kracht zit hem vooral in het versimpelen van de workflow van uitdelen, inleveren en beoordelen van opdrachten. Doordat documenten als Google Drive-bestanden worden ingeleverd heb je als docent volledige inzage in de revisiegeschiedenis van het document. Je kunt voordat de student iets inlevert, zien hoever hij of zij is en eventueel bijsturen. Met de mobiele app is het zelfs mogelijk om studenten opdrachten in te laten leveren van hun tablet of smartphone.

Een voorbeeld van het gebruik

Als  docent kun je een opdracht klaarzetten voor je klas en er een deadline aan koppelen. Ook kun je een bijlage aan de opdracht toevoegen, bijvoorbeeld het werkblad waarvan dan voor iedere student een kopie wordt gemaakt waarin ze aan de slag kunnen. Studenten zien dan vervolgens dat er een opdracht voor ze klaar staat en kunnen hiermee aan de slag. Als docent zie je in één oogopslag hoeveel studenten al klaar zijn met de opdracht.
Zodra de student bezig gaat met de opdracht kun je als docent de voortgang van de opdracht volgen en bijsturen. Je kunt het document openen en indien nodig opmerkingen plaatsen of reageren op vragen van de student. Doordat de bestanden in Google Drive-formaat zijn, vindt het hele proces in de internetbrowser plaats zonder dat je daarvoor andere programma’s zoals Office nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook de mobiele apps gebruiken.

Praktische tip

  • Bekijk een kort overzichtsfilmpje van Google Classroom.
  • Laat studenten de mobiele apps downloaden zodat ze altijd en overal hun opdrachten kunnen bekijken, in kunnen leveren en de beoordeling kunnen zien.
  • Laat studenten vragen stellen in je classroom. Stimuleer dat zij elkaars vragen beantwoorden door bijvoorbeeld interactie met anderen op te nemen als beoordelingscriterium.
  • Voeg eenvoudig een hyperlink of YouTube-video toe aan een bericht of opdracht in je classroom.
  • Gebruik de opdrachtpagina om in een helder overzicht te zien welke opdrachten je allemaal nog na moet kijken.

Bijzonderheden

Voor het gebruik van Google Classroom hebben docenten en studenten een Google Apps for Education-account nodig. Als school kun je je hiervoor gratis aanmelden en kun je een onbeperkt aantal accounts aanmaken. Bekijk voor meer info de website van Google Apps for Education.

← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →