Google Drive

Google Drive

Met Google Drive kun je online in je browser (samen) documenten, spreadsheets, formulieren en presentaties maken.

Sector

Licentievorm

Authenticatie

Locatie leverancier

Locatie data

PO,
VO
Individueel,
Instelling
Google Derde land Derde land

Wat kun je ermee?

Je kunt met deze tool (samen) documenten, spreadsheets, formulieren en presentaties maken. Google Drive is gratis, zeer gebruiksvriendelijk en volledig online beschikbaar in je browser. Al je bestanden worden opgeslagen in de Google Cloud (Drive) die ervoor zorgt dat alles wordt geback-upt en virusvrij blijft. Je organiseert je Drive door mapjes aan te maken en bestanden te verplaatsen (slepen). Bestanden vind je snel terug met de goede zoekfunctie. Ook bestanden die niet met Google Drive zijn aangemaakt, kan je uploaden. Je kunt ze converteren om online te bewerken, of in het oorspronkelijke formaat opslaan. Een belangrijk voordeel ten opzichte van offline officepakketten (software) is dat je Google Drive op elk apparaat (PC, smartphone, tablet) en op elk besturingssysteem (Windows, Mac, Linux, iOS, Android) kunt gebruiken en alle bestanden kunt bewerken en delen. Een USB-stick is niet meer nodig.

Hoe werkt het?

Wanneer je bestanden met anderen deelt, kun je rechten toekennen: het document alleen weergeven, toestaan om alleen opmerkingen te plaatsen of om het document volledig te bewerken. Er blijft echter altijd maar één document en jij blijft eigenaar. Concreet kan je dus leerlingen of studenten samen aan een tekst (presentatie, spreadsheet, formulier) laten werken waarvan jij eigenaar bent. Alles gebeurt realtime dus tijdens het (be)werken zie je onmiddellijk wat andere bijdragers doen en deze wijzigingen worden meteen opgeslagen. Je hoeft zelf nooit op te slaan en verliezen van werk is hierdoor verleden tijd.
Je kan tijdens het samen werken met elkaar chatten, de revisiegeschiedenis bekijken wie wat heeft toegevoegd en ook teruggaan naar eerdere versies. Als je wilt kun je met Google Drive ook offline werken en vervolgens bestanden synchroniseren.

Je kunt met Google Drive evaluaties/toetsen maken die automatisch verbeterd worden met de Google App Formulieren in combinatie met de add-on Flubaroo. Met de App Formulieren ontwerp je eerst eenvoudig een online vragenlijst. Het resultaat van deze vragenlijst kan je delen met je leerlingen via een openbare link of via email. De antwoorden van studenten worden automatisch gegenereerd in een Google spreadsheet. De add-on Flubaroo maakt het mogelijk om deze vragenlijst automatisch te laten verbeteren. Je vult eerst een lijst in met vragen en antwoorden. Als de leerlingen de vragen hebben beantwoord, krijg je via de Flubaroo add-on onder meer een overzicht van de resultaten, het klasgemiddelde, informatie over welke vragen tot zwakke scores leidden en een grafische weergave van dit alles. Je kan deze toets opnieuw gebruiken voor andere klassen en snel aanpassen of uitbreiden. Naast evaluaties kan je op school de App Formulieren ook voor vele andere zaken gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een online inschrijvingslijst, een keuzelijst van lesmomenten voor docenten of het plannen van een excursie.

 Praktische tips

  • Om Google Drive te gebruiken moet je eerst een Google-account aanmaken. Je mag hiervoor je huidige e-mailadres gebruiken, een Gmail adres is niet verplicht.  Bij het aanmaken van je account kies je hiervoor onder het veld ‘e-mailadres’ op ‘ik gebruik liever mijn huidige e-mailadres’. Zo koppel je dus makkelijk een Google-account aan je bestaande e-mailadres.
  • Probeer de mogelijkheden eerst uit met verschillende collega’s zodat je ze onder de knie hebt wanneer je er in de klas mee aan de slag gaat.
  • In Google Drive vind je heel veel sjablonen en add-ons om het pakket uit te breiden. Daarnaast zijn veel externe Apps van derden, zoals Pixlr, Open Office Reader, Mindmap, en Voicerecorder die je via de Google Chrome webstore kan koppelen aan je Google Drive. De bestanden die je via deze externe Apps maakt, kan je onmiddellijk opslaan en openen in je Google Drive. Alles blijft dus mooi bij elkaar.
  • Google Drive wordt continue verder ontwikkeld.  Kijk dus regelmatig in de Google Chrome webstore om externe Apps te koppelen en probeer add-ons uit om prachtige mogelijkheden te ontdekken. Op internet zijn talloze sites ver Google Drive, (externe) Apps en Add-ons die handig zijn voor onderwijs. Zoeken en ontdekken maar!

Bijzonderheden

Google Drive is gratis. Je krijgt standaard 15 GB opslagcapaciteit. Als dit niet voldoende is, kan je extra opslagcapaciteit kopen. Een school kan echter ook een gratis Google Apps for Education-account aanvragen. Je krijgt dan 30 GB opslagcapaciteit per leerling/docent.

Waar is een handleiding te vinden?

Informatiebeveiliging en privacy (IBP)

Welke verwerkersovereenkomst(en) biedt de leverancier aan?

Heeft de leverancier het Privacyconvenant onderwijs ondertekend?

Nee

Link naar het cookiebeleid

Link naar het privacybeleid

https://policies.google.com/privacy?hl=nl

Datum/versie van het privacybeleid waarop deze gegevens zijn gebaseerd

2023-10-04

Waar wordt het securitybeleid van deze tool beschreven?

Extra informatie of bijzonderheden mbt het privacybeleid

Deelt leverancier data met derden of voor eigen commercieel gebruik

onbekend

Contactpunt privacy leverancier

https://support.google.com/drive/answer/4431192?hl=nl&ref_topic=14951&sjid=13570853459104740628-EU

Laatst bewerkt door op 01 januari 1970
direct naar deze tool →