H5P

H5P

H5P maakt het makkelijk om digitaal lesmateriaal te creëren, delen en bestaande bestanden aan te passen. Met H5P is iedereen in staat interactieve beleving toe te voegen aan het lesmateriaal. Deze tool is te gebruiken op zowel computer als tablet als smartbord. Met H5P kunnen interactieve videos gecreëerd worden, presentaties, spellen, advertenties en meer.

Voorbeelden van het gebruik van deze tool

In Vlaanderen is Hot Potatoes nog steeds een zeer veel gebruikte tool voor het maken van digitale oefeningen. Doordat Hot Potatoes niet meer ontwikkeld wordt, is er gezocht naar een alternatief. Dit alternatief is gevonden in H5P.

Met H5P maak je op een makkelijke manier interactieve content voor alle vakdomeinen. De intuïtieve (maar voorlopig Engelstalige) interface loodst je door het maken van interactieve inhoud en oefeningen.

De documentatietool en presentatietool geven interessante mogelijkheden om informatie voor te stellen, terwijl de andere soorten interactieve content meer focussen op het inoefenen. Hierbij zijn er veel mogelijkheden om feedback te voorzien bij foutjes. Bovendien is er ook een integratie van ‘appear in’: een eenvoudige webinar tool om elkaar online te ontmoeten. Verder kan je in H5P multiple choice vragen, quiz, interactieve video met bijhorende oefeningen ontwikkelen. Je kan op korte termijn oefeningen maken waarbij het voor cursisten ook in een aangename layout wordt getoond.

Voor elektronische leeromgevingen is de community op dit moment geavanceerdere vormen van learning analytics aan het ontwikkelen.

Praktische tips

Ga zeker eens kijken op de website toll-net en op de Noorse website waar je mooie uitgewerkte voorbeelden kunt bekijken.

Bijzonderheden

NDLA (Nationaal Digital Learning Arena) is een platform van de Noorse overheid voor het delen van gratis, open leerinhoud voor alle vakken in het middelbaar onderwijs. In 2012 wou NDLA de bestaande inhoud, gemaakt met Flash-technologie, vervangen. De focus wat het optimaliseren van de herbruikbaarheid, aanpasbaarheid en beschikbaarheid van rijke inhoud op alle toestellen.

Hiervoor werd H5P werd ontwikkeld door het bedrijf Joubel maar met het oog op communitygedreven ontwikkeling. Vijf ontwikkelaars werken op een dagelijkse basis aan de verdere ontwikkeling van H5P. Maar de code is ‘open bron’ en beschikbaar voor iedereen die er aan wil meewerken.

In Vlaanderen stelt Toll-net een server gratis ter beschikking aan de leerkrachten om content te ontwikkelen. Uiteraard kan een school ook beslissen om zelf H5P aan te bieden, er bestaan plugins voor WordPress, Drupal en Moodle. Ook Smartschool wil op termijn met een plugin komen voor H5P.

Laatst bewerkt door op 3 april 2020
← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →