Kahoot!

Kahoot!

Kahoot! is een webtool waarmee heel snel een quiz, discussie of peiling gehouden kan worden in de klas. De leerlingen gaan met hun eigen device naar kahoot.it en voeren daar de game-pin in. Voor iedere activiteit genereert Kahoot! een nieuwe game-pin. De vragen verschijnen niet op de device van de leerling, maar op het scherm in de klas. Op hun device zien de leerlingen alleen de symbolen van de antwoorden die op het scherm te zien zijn; door hier binnen de tijd op te klikken wordt er antwoord gegeven. Voor iedere vraag kan ingesteld worden hoeveel bedenktijd er is. Ook is het mogelijk om afbeeldingen en filmpjes toe te voegen aan de vragen. Wanneer alle leerlingen hun antwoord gegeven hebben, of de tijd om is, verschijnt er een overzicht van de gegeven antwoorden. Het is daarna aan de leraar om de volgende vraag te kiezen. Op deze manier bepaalt de leraar het tempo van de les en is er ruimte om de vragen te bespreken met de klas. Er kan dan bijvoorbeeld persoonlijk gevraagd worden naar de argumenten achter de antwoorden.

De quizversie van Kahoot! laat leerlingen punten verdienen door de juiste antwoorden te geven. Na iedere vraag is de stand op de ranglijst te zien, zowel op de eigen device als op het centrale scherm. Dit zorgt voor extra motivatie en deze optie kan ingezet worden om te controleren in hoeverre leerlingen de lesstof beheersen, aan het begin van een les de voorkennis te activeren of juist om aan het einde van de les te toetsen of de leerdoelen bereikt zijn. Als leraar kan je op basis van deze informatie de vervolg-activiteiten in de les bepalen en zo wordt Kahoot! gebruikt als instrument om formatief te toetsen.

De discussieversie is de meest eenvoudige. Deze bestaat uit één vraag en peilt vervolgens de meningen. Deze optie kan gebruikt worden om daarna met elkaar in gesprek te gaan over de vraag. De peilingen werken in principe hetzelfde als de quiz. De leerlingen verdienen nu echter geen punten; er is dus ook geen ranglijst. Het is in de peilingen niet mogelijk om een juist antwoord in te stellen. In deze versie is dan ook alleen een overzicht van de antwoorden te zien. Welk antwoord juist is, bespreek je daarna eventueel zelf met de klas. Kahoot! is uitermate geschikt voor de werkvorm quiz.

Praktische tips

Als de strijd om de punten te veel onrust met zich meebrengt, gebruik dan de peilingen. Leerlingen krijgen dan geen punten, maar moeten wel dezelfde vragen beantwoorden. Filmpjes worden afgekapt wanneer iedereen een antwoord gegeven heeft. Wanneer je het belangrijk vindt dat leerlingen het hele filmpje zien, log dan als leraar ook zelf met een extra device in maar stem niet. Je voorkomt op die manier dat het filmpje eerder afgekapt wordt, omdat Kahoot! nog wacht tot jij  gestemd hebt.

Je kunt ook de tijdcomponent uitschakelen, zodat langzamere leerlingen die wel de goede antwoorden geven óók kunnen winnen.

Bijzonderheden

Kahoot! beschikt over een grote publieke collectie, veelal Engelstalig, die gratis te gebruiken is. De collectie is goed te doorzoeken en geeft interessante voorbeelden.

Hoe is de tool inzetbaar bij mediawijsheid

Met Kahoot! is het maken van een interactieve toets zeer eenvoudig. Omdat de leerlingen stemmen met behulp van bijvoorbeeld hun smartphone, zetten zij deze effectief in. De online quizzen kunnen gedeeld worden met elkaar. Er zijn al flink wat toetsen gemaakt over mediawijsheid, vooral rondom het thema sociale media. Deze kunnen door een leraar worden hergebruikt in de eigen klas. Niet voor alle mediawijsheidcompetenties is er al een toets beschikbaar.

Laatst bewerkt door op 6 april 2020
← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →