Microsoft forms (edu)

Microsoft forms (edu)

Forms is een onderdeel van Office365 van Microsoft. Forms is gestart als enquêtetool maar is inmiddels ook uitgebreid met een Quiz-onderdeel. Met Forms kun je simpele toetsjes in elkaar zetten en die gemakkelijk met je leerlingen delen. Je kunt meerkeuzevragen maken, meer-meerkeuzevragen, een raster (hoewel een rastervraag niet automatisch wordt nagekeken) en open tekstvragen.

Als docent kun je regelen wie de quiz mag maken, of naam/mailadres wordt opgeslagen en hoe lang de quiz openstaat.  Zijn de leerlingen klaar met de quiz, dan kun je zelf  de toegekende punten en de door je leerlingen geven antwoorden op niet automatisch na te kijken vragen, gemakkelijk downloaden als Excelsheet.

In principe is Microsoft Office 365 en daarmee ook Forms gratis te gebruiken voor het onderwijs, zowel door leerlingen als docenten.

Voorbeelden van het gebruik van deze tool

  • Je kunt deze tool gebruiken om een eenvoudige interactieve quiz  of oefenvragen te maken voor je klas.
  • Je kunt de tool ook gebruiken om een vragenlijst te maken, bijvoorbeeld voor ouders.
  • En: je leerlingen kunnen het tool natuurlijk ook zelf gebruiken als ze een enquête willen afnemen.

Praktische tips

  • In principe kun je Forms ook gebruiken voor een summatieve toets. Houd er rekening mee dat bij het gebruik van Microsoft Forms  de toetsomgeving niet is afgegrendeld. Dat betekent dat leerlingen ook via andere tabbladen informatie kunnen raadplegen.
  • Let op: als je leerlingen tussentijds een toets in Forms onderbreken is er niets opgeslagen en moeten ze opnieuw beginnen.
  • Een uitgebreide instructievideo vind je hier: instructievideo toets maken in Microsoft Forms
  • Bekijk de handleiding >

 

Laatst bewerkt door op 13 juni 2021
← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →