Omnidu

Omnidu

Omnidu is een online tool waarmee je zelf ‘op maat gesneden’ digitale oefenstof voor je onderwijs kan maken én uitwisselen. Omnidu is gebruiksvriendelijk en simpel in het gebruik. Ook leerlingen kunnen ermee aan de slag en bijvoorbeeld oefenstof voor andere leerlingen maken. Als maker van de leereenheid bepaal je zelf het leerdoel en de inhoud. Iedere oefening is een op zichzelf staande leeractiviteit. Meerdere leeractiviteiten met hetzelfde leerdoel kun je gebruiken binnen een leerarrangement. Ook kun je je eigen beloningen maken.

Een voorbeeld van het gebruik

Met Omnidu kies je uit verschillende oefenvormen: “Begrippen”, “Verhaal”, “Paren maken”, “Rubriceren”, “Volgorde” of “Interactief verhaal”. De oefeningen kun je combineren binnen een leeractiviteit. De inhoud van de oefening bepaalt de maker zelf en bestaat uit afbeeldingen, audio en/of tekst. Voor ieder thema of vakgebied zijn oefeningen te bedenken. De Omnidules zijn simpel van opzet, binnen een duidelijke lay-out vormgegeven en bruikbaar voor leerlingen tot een ontwikkelingsleeftijd van 8 jaar. Leerlingen van de midden- en bovenbouw kunnen zelf eenvoudig oefeningen maken. Ze worden zo spelenderwijs ict-vaardig en komen met Omnidu snel tot een mooi resultaat. Ook in het kader van passend onderwijs zijn vele toepassingen voor Omnidu te bedenken.

Iedereen kan alle openbare Omnidules gratis gebruiken. Na gratis registratie kun je ook zelf 5 Omnidules maken en delen.
Heb je meer nodig? Dan sluit je een betaald abonnement af voor een eenmalig bedrag (thuisgebruik) of jaarlijks bedrag (schoolgebruik).

Praktische tip

De basis voor elke oefening zijn de zogenaamde kaarten waar een plaat wordt gecombineerd met audio en tekst. Het invoegen van afbeeldingen is met één druk op de knop gedaan. Afbeeldingen maak je natuurlijk bij voorkeur zelf, je kunt kiezen uit de bibliotheek van rechtenvrije afbeeldingen op Flickr óf je kunt afbeeldingen uit andere Omnidules hergebruiken. Audio koppelen aan een afbeelding kan op vier manieren: uploaden van een reeds beschikbaar bestand (bijvoorbeeld een mp3), directe opname met een microfoon, geluiden gebruiken vanuit de online audiobibliotheek freesound.org of een geluid uit een andere Omnidule hergebruiken.

Bijzonderheden

  • Omnidu was winnaar van de IPON Award 2012.
  • Omnidu wordt uitgegeven door Stichting Op Maat Eduware ; een uniek samenwerkingsverband van vijf mytylscholen en het onderwijsadviesbureau ICT&E van Bob Hofman uit Dieren.
Laatst bewerkt door op 7 april 2020
direct naar deze tool →