QL-ICT Online

QL-ICT Online

Waarvoor gebruik je deze tool

QL-ICT Online is een online werk- en leeromgeving, speciaal gemaakt voor basisscholen. Doel van deze omgeving is om het onderwijsleerproces te ondersteunen met digitale middelen. De werkomgeving biedt een combinatie van documentopslag en onderdelen voor communicatie en samenwerking. De leeromgeving biedt een takensysteem en een digitaal portfolio per leerling.

In QL-ICT Online zijn alle koppelingen opgenomen naar online softwareprogramma’s en digitale content die door de school worden gebruikt. Door een keer in te loggen wordt automatisch (single sign-on) toegang verkregen tot de educatieve software van uitgeverijen (via Basispoort) en tot andere software als Teleblik, Office 365 en Google Apps (via de Kennisnet Federatie).

Ter ondersteuning van het leren hebben alle leraren en leerlingen een eigen omgeving op maat. In de omgeving kunnen leraren taken klaarzetten voor hun leerlingen, waarbij een bibliotheek met taken beschikbaar is en leermiddelen kunnen worden gezocht en toegevoegd. De omgeving is altijd en overal te gebruiken: op school, onderweg en thuis. Bovendien werkt QL-ICT Online op alle devices, zowel computers als tablets, Chromebooks en mobiele telefoons.

Een voorbeeld van het gebruik

Leraren creëren eenvoudig een overzicht van de taken voor leerlingen, waarbij zij zowel weektaken als speciale projecten en plus-opdrachten in QL-ICT Online kunnen zetten. Een leraar kan een eigen taak arrangeren vanuit beschikbaar materiaal, maar kan ook bestaande taken hergebruiken. Na het toekennen van een taak aan leerlingen kunnen deze leerlingen in hun eigen omgeving uitwerkingen inleveren, opdrachten afvinken en het digitale portfolio vullen. De leerkracht heeft per opdracht én per leerling overzicht over het gemaakte werk.

Praktische tip

Bij het maken van een taak kan gekozen worden voor het zoeken van een leermiddel in het leermiddelenportaal, waar zowel content van schoolbordportaal als content van Edurep te doorzoeken is. Met een speciale QL-ICT Online-knop is dit leermiddel meteen in de taak te gebruiken. Met bestaand materiaal is zo heel eenvoudig een nieuwe taak samen te stellen.

Bijzonderheden

QL-ICT Online wordt inmiddels door ruim 800 scholen met 200.000 gebruikers ingezet als hulpmiddel voor het onderwijs. Met QL-ICT Online was QL-ICT in 2013 genomineerd als ‘Innovator of the Year’ bij de Microsoft Educatie Partner Awards. In juni 2014 heeft QL-ICT de EuroCloud Award gewonnen met de beste cloudtoepassing in de publieke sector.

Hoe is de tool inzetbaar bij mediawijsheid

Door het gebruik van de berichten- en werkgroepenfuncties in QL-ICT Online leren leerlingen communiceren en samenwerken in sociale omgevingen. Via het takensysteem krijgen leerlingen opdrachten om content te creëren en media te
gebruiken bij de uitvoering van hun werk. In het digitale portfolio leren zij vervolgens ook reflecteren op het eigen mediagebruik.

← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →