Screencast-O-Matic

Screencast-O-Matic

Screencast-O-Matic is een applicatie voor het opnemen van screencasts. Een screencast is een opname van wat er op het scherm verschijnt. Terwijl je beeld opneemt kan je tevens audio opnemen (inspreken van tekst), of je kan deze later monteren. Screencasts worden vaak ingezet als video-instructie. Ook is het voor leerlingen handig om alles wat er in een les besproken en getoond is nog eens op hun gemak terug te kijken en te herhalen zoveel als nodig is.

Voorbeelden van het gebruik van deze tool

Met Screencast-O-Matic kan je bijvoorbeeld in een filmpje uitleggen hoe je een Twitteraccount aanmaakt, hoe een programma werkt of een PowerPoint- of Prezipresentatie van commentaar voorzien.

Je hebt bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie gemaakt over Operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin de diverse hoofdpersonen, de troepenbewegingen en de gevolgen (uit ‘Een brug te ver’) voor Noord- en Zuid-Nederland van deze operatie worden besproken. Normaal gesproken zou je het verhaal tijdens de les vertonen en de PowerPoint laten zien. Aangezien het best een ingewikkeld verhaal is, kan je nu je commentaar bij de PowerPoint-presentatie
opnemen en de screencast op YouTube zetten of op je eigen blog, zodat de leerlingen het terug kunnen kijken als er bijvoorbeeld een toets over gegeven wordt.

Praktische tips

  • Screencast-O-Matic is te downloaden en kan dan zonder internetaansluiting gebruikt worden.
  • Screencast-O-Matic werkt op zowel Windows, de Mac als Linux.
  • Leerlingen kunnen de filmpjes later nog eens terugkijken..
  • Een basisaccount is gratis, maar voor extra opties als onbeperkte opnametijd, verwijdering watermerk, publiceren, montage en zoomfuncties is een Pro-account vereist.
  • Bekijk ook deze kickstarter van Leerling2020.
  • Bekijk de handleiding >
  • Video: https://youtu.be/nNLRT13bR1c

Bijzonderheden

Screencast-O-Matic is erg makkelijk te gebruiken en op internet zijn diverse handleidingen in het Nederlands te vinden. De screencasts zijn via een code te embedden en online te delen. Een screencast maken is een eenmalige tijdsinvestering, waar je later nog vaker gebruik van kan maken.

Hoe is de tool inzetbaar bij mediawijsheid Met Screencast-O-Matic kunnen eenvoudig instructievideo’s over mediawijsheid worden gemaakt. Zo kan de leraar een geheel eigen instructielijn opzetten die past bij alle competenties. De grote voordelen van online-instructies zijn dat leerlingen het materiaal nogmaals kunnen bekijken wanneer de kennis is weggezakt en dat de instructies door de leraar op een ander moment kunnen worden hergebruikt. Wanneer de leraren de instructievideo’s die zij hebben gemaakt delen via sociale media, kunnen zij naast alleen content creëren, anderen helpen mediawijs te worden. De website van Screencast-O-Matic is niet geschikt om eenvoudig naar content te zoeken. Hiervoor kan beter een platform als YouTube gebruikt worden.

Laatst bewerkt door op 21 juni 2021
← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →