Xerte Online Toolkit

Xerte Online Toolkit

Met Xerte Online Toolkit kan je zonder enige kennis van HTML of XML aan de slag om een educatief leerpad te bouwen. Het is een vrij eenvoudig pakket, dat zich vanzelf wijst. Het opensourcepakket Xerte wordt ontwikkeld aan de universiteit van Nottingham (Groot-Brittannië). De tool wordt wereldwijd gebruikt. Een van de grote voordelen van Xerte is het feit dat je kan samenwerken aan een leerpad. Je kan de volgende onderdelen inbouwen in een leerpad:

  • stimulerende vraag
  • hotspot fbeeldingen
  • video
  • geluid
  • animatie
  • multiple choice
  • invuloefeningen
  • sleepoefeningen
  • quiz

In Vlaanderen heeft Toll-net geïnvesteerd in een server met Xerte Online Toolkit. Alle leraren kunnen een gratis account aanvragen en aan de slag gaan met Xerte. Tevens voorziet Toll-net in workshops Xerte voor beginners en voor gevorderden. Onder begeleiding kunnen leraren leerpaden ontwikkelen en op technische hulp rekenen. Op dit moment zijn er in Vlaanderen ongeveer 1700 gebruikers. Een leerpad met de mogelijkheden van Xerte kan je hier raadplegen.

Praktische tips

Bij heel wat onderdelen van je leerpad kan je via de opties tekst, afbeeldingen en  audio combineren. Je kan diverse navigatiemethoden (tab, accordeon, knop) gebruiken binnen één leerpad. Via de knop Publiceren sla je het leerpad tussentijds op. Een leerpad kan je delen met collega’s en exporteren via de knop Eigenschappen. Leerpaden die ontwikkeld zijn met Xerte kan je exporteren als SCORM 2004 om ze vervolgens te importeren in een elektronische leeromgeving (elo). Als je een quiz toevoegt aan je leerpad, kan je de behaalde resultaten aflezen in de elo. Xerte is tevens uitgerust met een plug-in voor iSpring, Jing en Captivate. Alle Web 2.0-tools kan je zeer eenvoudig embedden in Xerte.

Hoe is de tool inzetbaar bij mediawijsheid

Xerte is erg geschikt voor het maken van een leerpad over mediawijsheid. Omdat het mogelijk is om met andere leraren aan een leerpad te werken, zal het voor leraren voelen alsof zij participeren in een netwerk. De lessen die gemaakt kunnen worden zijn eenvoudig te voorzien van veel verschillende types media. Er zijn in de Nederlandse taal nog geen leerpaden te vinden rondom het thema mediawijsheid die met Xerte zijn gemaakt. Een leraar die wil starten met een leerpad kan ervoor kiezen om zich te richten op één specifieke competentie of er kan samengewerkt worden met collega’s om een complete leerlijn te ontwikkelen.

Laatst bewerkt door op 6 april 2020
← verder zoeken ga naar deze tool →
direct naar deze tool →